Marquez se bo vrnil šele v Misanu

Avtor prispevka: , objavljeno 5. avgusta 2020 .

Po poročanju španskih medijev se je Marc Marquez odločil, da svojo vrnitev na dirkalno stezo preloži vse do sredine septembra, ko bosta na sporedu dirki v Misanu.

Španec se je po poškodbi roke na VN Španije 19. junija želel čimprej vrniti v boj za točke svetovnega prvenstva. Čeprav je v torek prestal operacijo zlomljene nadlahtnice desne roke, je v četrtek že opravil zdravniški test, s katerim si je omogočil nastop v nadaljevanju konca tedna VN Andaluzije. Petkova treninga je sicer izpustil, je pa nato na sobotnih odpeljal 28 krogov in se pojavil celo na kvalifikacijah, dokler ga ni ustavila izguba moči v desnem komolcu, zaradi katere je odpovedal nastop na dirki.

Dvotedenski odmor pred dirko v Brnu je nameraval izkoristiti za fizične priprave, ki pa so očitno terjale svoj davek, saj se je kovinska ploščica, ki naj bi stabilizirala kost, zlomila in teden dni pred češko Veliko Nagrado je bila potrebna nova operacija.

Dirkač Honde pa je tokrat, kot kaže, ubral bolj previden pristop, saj se je odločil, da kljub uspešni ponedeljkovi operaciji in kljub morebitnemu usodnemu udarcu za njegovo letošnje prvenstvo, izpusti naslednje tri dirke in se do konca avgusta ne vrne več na dirkaško stezo. Tokrat se želi vrniti šele, ko bo v polni formi in sicer na prvi izmed dveh dirk v Misanu, ki bo na sporedu 13. septembra.

V mesecu dni in pol okrevanja naj bi se vrnil v popolno formo, do konca sezone pa bo tako imel na razpolago le še devet dirk, tekmeci pa bodo imeli skupno pet dirk, na katerih bodo poskušali nabrati dovolj veliko zalogo točk.

Če teoretično Quartararo zmaga na vseh petih dirkah do Misana, bo skupaj zbral 125 točk, kar bi pomenilo, da mora Marquez na preostalih devetih dirkah v povprečju osvojiti 14 točk več od Francoza, da ga dohiti. Ob Marquezovi zmagi na vsaki dirki torej Fabio ne bi smel na nobeni končati višje od petega mesta, seveda če ne računamo na morebitne odstope dirkača Yamahe.

Uradno njegov načrt okrevanja še ni potrjen, a naj bi bil znan v naslednjih urah, vsekakor pa bo pred njim težko delo, če želi ubraniti letošnji naslov svetovnega prvaka. Seveda bo veliko odvisno od rezultatov, ki jih bodo dosegali Fabio Quartararo, Maverick Vinales ter Andrea Dovizioso, trije vodilni dirkači v razvrstitvi prvenstva. Yamahina dirkača se soočata s težavami z pogonskimi agregati. Vinales bo tako morda že v Brnu moral dirko začeti iz boksov, saj je odpečatil že zadnjega izmed petih motorjev za letošnjo sezono, Quartararo, pa je po dveh zmagah uporabil že štiri.

V najslabšem primeru bo Marquez letošnjo sezono odpisal in se zadovoljil z morebitnimi zmagami na zadnjih dirkah, s katerimi se bo pripravil na prihodnjo sezono, vendar pa pri osemkratnemu svetovnemu prvaku lahko pričakujemo tudi kakšno presenečenje.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj