Marquez priznal napačno izbiro gum

Avtor prispevka: , objavljeno 21. avgusta 2016 .

Marc Marquez, ki trenutno vodi v točkovanju svetovnega prvenstva z veliko prednostjo 53 točk pred Valentinom Rossijem je priznal, da se je pred dirko v češkem Brnu uštel, saj je pričakoval, da se bo steza med dirko dovolj posušila, da bo potrebno menjati gume, zato pa jo je začel na mehki zmesi dežnih gum tako spredaj, kot zadaj.

Kolega dirkač Honde, Cal Crutchlow je na dirki zmagal, saj je izbral taktiko dveh trših gum, s katerima je lahko odpeljal celotno dirko, drugo uvrščeni Valntino Rossi pa je kombiniral mehko prednjo in trdo zadnjo gumo. Marquez je izmed tistih, ki so izbrali mehko prednjo in zadnjo gumo, najvišje uvrščeni dirkač. “Pričakoval sem, da se bo steza prej posušila,” je dejal Marquez, ki je v točkovanju prvenstva prednost povečal za deset točk, potem ko je Rossi prehitel moštvenega tekmeca Jorgeja Lorenza na drugem mestu. “Zato sem izbral obe mehki gumi, zaradi česar sem v zadnjih krogih imel veliko težav. To je bila povsem moja napaka. Pričakoval sem, da bomo med dirko menjali motorje, zato sem vozil na vso moč in nisem varčeval gum, saj sem načrtoval, da bom nekje pred koncem menjal in nadaljeval z gumami za suho stezo. Toda proga se je sušila prepočasi, tako da sem moral nekako izpeljati dirko do konca na obrabljenih gumah.

Vedel sem, kakšne gume sta izbrala Cal in Valentino, ki sta me prehitela, ko sem imel težave. Danes nisem mogel osvojiti već, kot 16 točk, vendar sem zelo zadovoljen, saj sem povečal prednost pred Jorgejem, proti Valentinu pa sem izgubil le štiri.”

Španec je pred dirko vedel, da bo izbira mehkejšim gum predvsem varnejša možnost, s katero bo lažje obvaroval prednost v točkovanju. “Težko se je bilo odločiti. Danes sem mislil, da bi lahko tvegal in izbral tršo zmes, vendar sem raje izbral mehkejšo, saj jo je lažje ogreti na optimalno temperaturo. Bilo je veliko verjetnosti, da bo trša zmes hitrejša, vendar je bila tudi bolj tvegana, saj bi lahko precej hitreje odneslo prednji konec. Izkazalo se je, da se je treba izogniti tveganju, vendar pa je najpomembneje, da smo tako na suhih, dežnih in dirkah z menjavo motorja, konstantni,” je še dodal.

Foto: Honda

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish