Marquez: Prednji del Honde še vedno povzroča padce

Avtor prispevka: , objavljeno 10. februarja 2019 .

Marc Marquez je dejal, da je Hondin motocikel še vedno zelo dovzeten za spodnašanje prednjega kolesa, čeprav so se močno trudili odpraviti to pomanjkljivost. Aktualni svetovni prvak je na testiranjih v Sepangu opravil skrajšan program, saj še ni v polni formi, potem ko je decembra prestal operacijo leve rame, ki je bila potrebna zaradi pogostih padcev, ki so se končali z izpahom tega uda.

Sedemkratni svetovni prvak je samo lani padel kar 23-krat in čeprav sam ni vozil s polno hitrostjo, da bi se o tem prepričal, je dejal, da sta dva padca Cala Crutchlowa, dirkača moštva LCR Honda, dokazala, da težava ostaja prisotna. “Seveda delamo tudi na tem področju, vendar na tem testiranju se na to nismo osredotočali, saj nisem vozil s polno hitrostjo,” je pojasnil Španec. “Ni mi bilo treba rešiti zdrsa, vozil sem gladko in brez težav, kar zame ni v navadi, toda Cal je padel dvakrat ali trikrat, kar kaže, da prednji de motorja ostaja kritična točka. Več bomo videli, ko bom lahko vozil tako, kot ponavadi. Osredotočali smo se na pospeške, kjer zaradi rame nimam težav, toda v zavoje sem peljal bolj počasi.”

Toda Crutchlow se z oceno Marqueza ni strinjal, saj naj bi njegovi padci bili posledica nečesa drugega, kot preobremenjenega prednjega kolesa. “Ponavadi, ko pademo s Hondo, se to zgodi na zaviranju, kjer preobremenimo prednje kolo,” je dejal Britanec. “Trenutno je moj občutek na prednjem delu povsem nasproten. Občutek imam, da prednje kolo ni tako obremenjeno, kot lani, kar morda pomeni, da smo se v tem delu izboljšali, zdaj se moramo na to navaditi dirkači in temu prilagoditi tudi nastavitve.”

Tekmeci pri Yamahi so še pred testiranji v Maleziji izbrali različico pogonskega agregata, ta izbira pa Hondo še čaka. Marquez je zaradi zdravstvenega stanja večinoma primerjal dva različna tipa pogonske enote, pri čemer pa se je bolj ali manj že odločil, kateri je po njegovem mnenju boljši, vendar pa bo Honda dokončno izbiro potrdila šele na zadnjih testiranjih, ki bodo konec tega meseca v Katarju.

“Čaka nas še eno testiranje in pri Hondi pravijo, da še ni potrebe po tem, da bi že zdaj izbrali eno različico motorja, toda bolj ali manj smo že odločeni,” je pojasnil Marquez. “Z izbiro je bolje počakati do Katarja, saj pogoji, ki smo jih imeli v teh treh dneh testiranj v Sepangu, niso primerljivi s pogoji, ki vladajo med sezono. Steza je nudila veliko oprijema, saj je bilo na njej veliko naložene gume, zaradi tega pa se zdi, da vse deluje bolje,” je še dodal.