Marquez pravi, da je bil Rossi danes živčen

Avtor prispevka: , objavljeno 16. oktobra 2016 .

Marc Marquez, ki je v Motegiju po odstopu edinih preostalih tekmecev za naslov, postal letošnji svetovni prvak, je dejal, da je bil Valentino Rossi v prvih krogih dirke za VN Japonske živčen. Rossi in Marquez sta se po začetku dirke za Jorgejem Lorenzom večkrat izmenjala na drugem mestu, pri čemer je Italijan nekaj krat napadel Španca, pri tem pa napravil napako in mesto spet izgubil. Naposled sta oba prehitela Lorenza, Rossi pa je nato v sedmem krogu padel medtem ko je poskušal ujeti Marqueza.

Po dirki je novo okronani prvak dejal: “Bil sem miren, Valentino pa me je trikrat ali štirikrat prehitel, zaviral prepozno in zapeljal z linije. Čutil sem, da je morda malce živčen. Nisem se želel zapletati z njim, zato sem se odločil, da ga prehitim. Ko mi je to uspelo sem pet krogov vozil kolikor hitro sem mogel, zatem pa je Rossi naredil napako in sem videl, da je dovolj. Od tam sem le poskušal nadzirati razdaljo med mano in Lorenzom.”

Pet krogov pred koncem je s padcem odstopil tudi Lorenzo. To je bilo prvič v sedmih letih skupnega dirkanja za Yamaho, da sta na isti dirki odstopila oba. “Zelo čudno,” je dejal Marquez, ki je v četrtek na tiskovni konferenci opozarjal, da je praktično nemogoče, da že daness postane svetovni prvak. “Težko sem si predstavljal, da bosta oba dirkača na dirki naredila napako. Za Jorgeja sicer ne vem, Valentino pa me je poskušal ujeti, ko sem vozil na meji, da bi mu pobegnil. Kljub temu menim, da je Valentino ubral pravi pristop. Bil je v enakem položaju, kot jaz lani. Če je želel imeti vsaj minimalne možnosti, da postane prvak, je moral zmagovati na dirkah. Vozil je na meji, saj me je poskušal ujeti in prehiteti.”

Čeprav je Rossi padel, ker je preveč obremenil prednjo gumo, kot smo to videli pogosto tudi pri drugih dirkačih, je Marquez dejal, da se je ravno od devetkratnega prvaka naučil bolje nadzorovati prednji del motorja, potem ko je dirkača Yamahe opazoval med vožnjo na dirki v Katalunji. “V Montmelu mi je postalo bolj jasno, kako je treba uporabiti gumo, saj sem na tisti dirki vozil za Valentinom. To je bila prva dirka, da sem nekaj krogov vozil za njim in Valentino dobro pozna Michelinove gume, saj je na njih dirkal že nekaj let. Videl sem nekaj posebnosti, ki so mi pomagale bolje razumeti prednjo gumo in zdaj z njo dirkam malce drugače. Toda na vsaki stezi je drugače,” je še dodal dirkač Honde.

Foto: Honda