Marquez pojasnil padec pod rumeno zastavo

Avtor prispevka: , objavljeno 24. septembra 2016 .

Španec Marc Marquez je pojasnil, kaj se je dogajalo na tretjem prostem treningu, kjer je trčil s Polom Espargarojem v ovinku, kjer je bila izobešena rumena zastava zaradi padca Nickya Haydna. Marquezova Honda in Espargarojeva Yamaha sta oddrseli po progi, slednji motocikel pa je treščil v Haydnovo Hondo, katero so varnostniki poskušali umakniti.

Polov brat Aleix je bil kritičen do Marqueza, ki naj ne bi upočasnil pod rumeno zastavo, Marquez pa je po kvalifikacijah pojasnil kaj se je zgodilo. “Šlo je za čudno nesrečo,” je povedal. “Rumena zastava ni bila izobešena na pravem mestu. Ko sem jo videl, sem poskušal upočasniti, pri čemer mi je blokiralo prednje kolo, zato sem padel. Nicky in varnostniki so imeli srečo, da so se lahko umaknili,” je dodal. Aleix je izpostavil, da je to že drugič, da je Marquez ignoriral rumene zastave. Prvič se je to zgodilo v Silverstonu leta 2013, toda Marquez pravi, da je šlo za povsem drugačno situacijo.

“V Silverstonu 2013 sem sam naredil napako, od takrat pa vsakič upočasnim ob rumenih zastavah, četudi sem v hitrem krogu, saj me je takrat izučilo,” je zagotovil Španec. “Tokrat sem se o incidentu pogovril z direktorjem dirke, saj je bila težava v tem, da rumena zastava ni bila izobešena v ovinku, kjer bi morala biti. Pojasnil sem, da je nisem videl, kar so kasneje preverili na posnetkih in videli, da zastave pred ovinkom res ni bilo. Ko sem pripeljal na točko zaviranja, sem načrtoval prehitevanje Pola, saj takrat še nisem videl zastave. Ko sem jo videl sem zaviral, da ne bi prehiteval pod rumeno zastavo, toda zaviral sem premočno in zato mi je blokiralo prednje kolo,” je še pojasnil.

Tudi Hayden je potrdil Marquezovo pojasnilo, saj je tudi sam padel, ker je rumeno zastavo videl šele v ovinku. “Tisti zavoj je nevaren,” je povedal. “Pripeljal sem preko hribčka. Na TV zaslonih se sicer ne vidi, toda v tisti ovinek pejemo na slepo. Ko sem bil v njem sem šele v zadnjem trenutku s kotičkom očesa videl, da je izobešena rumena zastava. Preprosto nisem vedel, kaj se dogaja na drugi strani, zato sem zaviral malce močneje zaradi česar mi je spodneslo prednje kolo.”

Foto: Honda