Marquez podaljšal zmagovalni niz v Teksasu

Avtor prispevka: , objavljeno 23. aprila 2017 .

Marc Marquez ostaja nesporni kralj steze COTA v Teksasu, kjer ga do zdaj v razredu MotoGP, kjer je odpeljal pet dirk, še ni premagal nihče. Španec je po štartu sicer vozil za moštvenim kolegom Danijem Pedroso, katerega je sredi dirke prehitel in počasi nabral udobno prednost, s katero je varno pripeljal v cilj in zabeležil svojo prvo letošnjo zmago, s katero je tudi prekinil niz zmag Mavericka Vinalesa.

“Dirka je bila težka, čeprav morda ni zgledalo tako,” je po dirki povedal Španec. “Na začetku sem poskušal ostati miren, saj sem zjutraj za dirko izbral trdo gumo s katero pa nismo veliko vozili, zato sem bil nekoliko bolj previden. Sredi dirke sem videl, da sem lahko konkurenčen in da lahko vozim hitreje. Potem sem prevzel vodstvo in prednost se je počasi povečevala do mere, ko sem lahko le še nadzoroval ritem dirke. Počasi napredujemo in se izboljšujemo in tako moramo nadaljevati tudi na naslednjih dirkah. Po Argentini mi je v prvenstvu kazalo dokaj slabo, a zdaj smo prišli nekoliko bližje.”

Za Marquezom se je med Pedroso in Valentinom Rossijem odvijal velik dvoboj za drugo mesto. Rossi si je pri obrambi pred odličnim Johanom Zarcojem prislužil kazen 0.3 sekunde pribitka h končnemu času zaradi sekanja steze, ki pa naposled na končni red ni vplivala, saj je Italijan prehitel Pedroso in si nabral dovolj prednosti, da je ostal pred dirkačem Honde tudi po prišteti kazni.

“Dirka je bila zelo težka, a sem uspel slediti Hondama,” je dejal Rossi. “Na enem delu steze sem se jima lahko približal, drugje sem malce izgubil. Videl sem, da je Marquez pobegnil, a za Danija sem vedel, da ima enake gume kot jaz, zato sem tudi vedel, kje ga lahko napadem. Zelo sem vesel, saj je to moja najboljša uvrstitev v Austinu.”

“Z današnjo dirko sem zadovoljen,” je občutke po tretjem mestu strnil Pedrosa. “Zadovoljen sem s svojo predstavo, saj sem dobro štartal in prevzel vodstvo. Proti koncu dirke je bila moja prednja guma že povsem obrabljena in nekajkrat bi skoraj padel. Ker sem padel že na prejšnji dirki, sem se tokrat odločil popustiti in se zadovoljiti s stopničkami. Danes smo pokazali, da smo nekoliko napredovali in upam, da današnji dosežek ponovimo tudi na naslednji dirki.”

Vinales, ki je veljal za enega izmed velikih favoritov za zmago, je dirko začel slabo in izgubil nekaj mest. V prvem krogu ga je ogrožal celo Jorge Lorenzo, dirkač Yamahe pa je po prvi tretjini dirke padel in vpisal prvo letošnjo ničlo, s tem pa je vodstvo v točkovanju svetovnega prvenstva prevzel njegov moštveni kolega Rossi. Italijan je po tretji dirki sezone zbral 50 točk in vodi s šestimi točkami prednosti pred Vinalesom, zmagovalec Marquez pa se je vodilnemu približal na 18 točk.

 

Foto: Honda