Marquez po operaciji še ne bo okreval do prvi testiranj

marc marquez po operaciji rame ne bo v 100-odstotni formi
Avtor prispevka: , objavljeno 30. novembra 2019 .

Marc Marquez že drugo leto zapored ob začetku zimskih testiranj zaradi operacije rame ne bo v najboljši formi. Osemkratni svetovni prvak je na kvalifikacijah za VN Malezije letos grdo padel in si delno izpahnil desno ramo, poškodbo pa je poslabšal na nedavnih testiranjih v Jerezu. Po posvetu z zdravniki se je odločil za operacijo veznih tkiv, zdaj pa ga, tako kot lani tak čas, čaka nekaj tedensko okrevanje.

Španec je lani prestal zapleteno operacijo leve rame in priprave na novo sezono začel še preden bi po posegu povsem okreval, podoben scenarij pa ga čaka tudi v prihodnji sezoni. Zdravnik Xavier Mir, ki je dirkača Honde operiral je dejal, da bo sicer zvezdnik razreda MotoGP v začetku februarja, ko bodo v Sepangu prva testiranja v novem letu, lahko vozil, toda do takrat še ne bo povsem okreval.

“Težko je oceniti,” je povedal Mir. “Mislim, da bo pripravljen za testiranja, čeprav ne bo v popolni formi. A tudi če ne bo pripravljen za testiranja, moramo zagotoviti, da bo povsem okreval, ko se začne prvenstvo. Navadni ljudje po takšne posegu okrevajo štiri mesece, dirkači pa le pol toliko. Marc je optimističen, vesel. Še v operacijski sobi je bil nasmejan in se je pogovarjal s sestrami. Ima všečen karakter in tokrat ga je bolelo manj, kot lani, tako da je bil še bolj nasmejan.”

Marquez je imel pred operacijo leve rame tekom sezone 2018 nemalo težav in doktor Mir je prepričan, da bi se te v prihodnji sezoni vrnile, če ne bi opravil operacije druge rame. “Med sezono bi zagotovo videli še več izpahov in poškodba bi se vsakič poslabšala. Na koncu bi bila rama poškodovana tako, kot je bila prej poškodovana leva. Ta je zahtevala precej bolj zapleteno operacijo, čas mirovanja pa je bil precej daljši, zato se je Marc tokrat odločil za operacijo nekoliko prej. Lani smo opravili dve operaciji. Prvič z odprto rano, drugič z artroskopijo. Zaradi slednje v sklepu ostane veliko tekočine, kar lahko povzroči vnetje, ki traja tudi nekaj dni. Tokrat smo se temu izognili, saj poškodba še ni bila tako obsežna,” je še pojasnil doktor Mir.