Marquez obžaluje menjavo prednje gume

Avtor prispevka: , objavljeno 27. marca 2017 .

Aktualni svetovni prvak Marc Marquez je bil po VN Katarja razočaran, saj je z napačno izbiro prednje gume zapravil zmago.

Španec je pred dirko izbral trdo prednjo gumo, po prestavljenem štartu in opozorilu iz Michelina pa je ponovil lansko napako iz Silverstona in izbral mehkejšo zmes pnevmatike, kar se je izkazalo za napako. Petkratni svetovni prvak se je v prvih krogih boril za zmago, nato pa proti koncu dirke povsem izgubil stik z vodilno trojico in v cilj pripeljal kot četrti.

“Temperature so bile vse nižje, vlažnost vedno višja in podvomil sem v izbiro trdote prednje gume,” se spominja Španec. “Fantje iz Michelina so me opozorili, da sem edini na trdi gumi, in da moram paziti, zato sem se odločil poizkusiti s srednje trdo. To je bila napaka, kakršno sem storil že lani v Silverstonu, ko sem izbral mehkejšo gumo in je bila ta naposled premehka. S trdo gumo bi se lahko za zmago boril do konca dirke, toda po drugi plati pa bi lahko tudi padel. ”

Dirkač Honde je dejal, da je dirka predvsem pokazala, da bo treba izboljšati motocikel, saj mora zaradi pomanjkljivosti izbrati popolno gumo za dane pogoje.

“Motor moramo izboljšati, saj če imaš dober motocikel, potem imaš več maneverskega prostora pri izbiri gum,” je pojasnil. “S takšnim motociklom, ki je na sami meji, je treba izbrati pravilno zmes, sicer preveč izgubljaš.”

Tudi Cal Crutchlow, dirkač LCR Honde, bi na dirki skoraj nastopil s trdo prednjeo gumo, a je nadel srednje trdo prednjo gumo in zatem kar dvakrat padel. Oba z Marquezom naj bi bila prisiljena v napačno odločitev.

“Vedeli smo, da nam srednje trda guma ne bo odgovarjala, saj je bila popolnoma premehka, toda v izbiro so nas prisilili, saj se je dirka začela pozneje,” je pojasnil Crutchlow. “Izbira je bila povsem napačna za naju z Marcom, toda odločitev ni bila moja, kar ni v navadi in niti ni pošteno.

Tudi Marca so u bistvu prisilili v menjavo in mislim, da bi bila izbira trde gume ključna za najino dobro dirko. Ne razumite me napak, Honda na dirki ni bila konkurenčna drugim, toda Marc bi se z boljšo gumo lahko boril za zmago,” je še dodal Britane .