Marquez navdušil v dirkalniku Formule 1

Avtor prispevka: , objavljeno 5. junija 2018 .

Marc Marquez, aktualni svetovni prvak razreda MotoGP, je na avstrijskem dirkališču Red Bull Ring prvič v življenju vozil dirkalnik Formule 1 in navdušil prisotne vodilne može. Dirkač Honde je na testiranju, katerega namen je bil predvsem promocija prihajajočih dirk Formule 1 in MotoGP na tem dirkališču, odpeljal 43 krogov z dirkalnikom STR7 moštva Scuderia Toro Rosso, pri tem pa so ga budno spremljali lastnik Red Bulla, Dietrich Mateschitz, športni šef Honde Masashi Yamamoto, svetovalec moštva Red Bull Dr. Helmut Marko, ter Mercedesov neizvršni član odbora Niki Lauda. Špancu je nasvete dajal nekdanji dirkač Red Bulla, Mark Webber.

Čeprav časi testiranj niso bili uradno objavljeni, pa je v javnost pricurljal podatek, da je šestkratni svetovni prvak najhitrejši krog odpeljal v 1:14.9, v naslednjem, še 0.6 sekund hitrejšem krogu pa se je zavrtel. Doseženi čas je bil seicer deset sekund počasnejši od najboljšega kvalifikacijskega časa na VN Avstrije lani, ki ga je odpeljal Valtteri Bottas z Mercedesom, pri tem pa velja pripomniti, da je Marquez vozil promocijski dirkalnik s precej tršimi demonstracijskimi gumami, brez DRS-a ter brez hibridnega KERS-a.

“Danes sem se cel dan smejal na polno,” je priznal Marquez, ki je popoldan dirkalnik prepustil trenutnemu moštvenemu kolegu Daniju Pedrosi. “Vozil sem dirkalnik Formule 3, toda odpeljal sem le dva kroga v Motegiju, voziti dirkalnik Formule 1 pa je bilo neverjetno, tudi zato, ker na tej stezi še nisem vozil dirkalnega avtomobila.

Včeraj in danes sem bil zelo živčen, slabo sem spal, še celo slabše, kot med dirkaškim koncem tedna. Toda iz kroga v krog sem poskušal biti hitrejši in uživati v vožnji. Pravijo, da ni bilo slabo za začetnika, toda bil sem precej počasnejši. A počasi sem vedno bolj razumel dirkalnik, te legende med dirkači pa so mi zadeve precej olajšale. Tega dne ne bom nikoli pozabil.”

Webber je dejal, da je bil počaščen, da je lahko svetoval Marquezu, ki je po njegovih besedah nanj naredil dober vtis, saj se je hitro naučil tehnike vožnje dirkalnika F1. “Zares fenomenalno, saj je Marc odličen na dveh kolesih, potem pa je z dirkalnikom Formule 1 postavil soliden čas,” je povedal Avstralec. “Dirkalnik nudi veliko podtlaka, veliko oprijema v ovinkih, bočnih pospeškov, pa tudi položaj sedenja je edinstven, prav tako pogled na stezo. Zelo impresivno jutro. Z vsakim krogom je bil hitrejši, uspelo nam je izpiliti zaviranja, hitre ovinke, manjka pa mu le še zadnji korak, ki je ponavadi najtežji. Zares sem počaščen, da sem bil lahko prisoten, saj je vozil zares odlično,” je še dodal Webber.

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish