Marquez napako pretvoril v dominantno zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 6. avgusta 2017 .

Marc Marquez je priznal, da je bila napaka pri izbiri gume ključna za zmago na VN Češke. Dirka se je začela na mokri stezi, Marquez pa je bil edini v prvi osmerici, ki je na motocikel namestil mehko gumo za dež, medtem ko so vsi ostali izbrali srednje trdo. Aktualni svetovni prvak se je znašel v hudih težavah že do konca drugega kroga, ko je iz vodstva padel na deseto mesto, nato pa je zapeljal v bokse po drugi motocikel z gumami za suho stezo.

Izkazalo se je, da je bila menjava odločilna, saj je že v prvem krogu vozil deset sekund hitreje od ostalih in si, do trenutka, ko so tudi tekmeci zamenjali motocikle, nabral preko 20 sekund prednosti.

“Bilo je zelo podobno, kot pri zadnji flag-to-flag dirki v Nemčiji lani,” je pojasnil Španec. “Imel sem težave s prednjo gumo, ker sem izbral mehko zmes, zato sem na menjavo zapeljal prej, kot sem sicer načrtoval. Danes se je zgodilo isto. Izbral sem mehko zadnjo gumo in bil pri tem med najboljšimi edini. Ne vem zakaj, toda ko sem stal na štartni vrsti sem izbral mehko, saj sem želel tvegati. Toda potem sem videl, da sem naredil napako in ta je ustvarila situacijo, da sem v bokse zapeljal zelo zelo zgodaj,” je še dodal.

Šef Hondinega MotoGP moštva, Livio Suppo pa kar ni mogel prehvaliti Marquezovih sposobnosti v mešanih pogojih. “Marc je v takšnih pogojih neverjeten. V takšnih pogojih je zelo močan in ponavadi se vedno odloči prav.” So se pa seveda tudi tokrat pojavila natolcevanja, da je Marquez namerno upočasnil, da njegovi glavni tekmeci ne bi videli, da je zapeljal v bokse. “Zadnja guma je bila premehka, zato se je preveč vrtela v prazno in izgubljal sem mesta,” je pojasnil Marquez. “Zgodnji postanek je bil moja edina priložnost in ko sem se vrnil z gumami za suho stezo, je bila proga še zelo mokra. V prvem krogu bi trikrat ali štirikrat skoraj padel, potem pa sem se malce umiril in počakal, da so se gume ogrele. Ne vem kateri krog je to bil, ko sem zapeljal čez štartno-ciljno progo, sem videl da sem prvi z 18 sekundami prednosti, potem pa je posijalo sonce in vse je bilo bolje. Na stezi je bilo vse bolj jasno in začel sem voziti še bolje, bolj umirjeno in dirko tako pripeljal do konca,” je še dodal petkratni svetovni prvak.

Foto: Honda

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish