Marquez mora biti bolj previden, meni Schwantz

Avtor prispevka: , objavljeno 6. januarja 2018 .

Legendarni Kevin Schwantz je aktualnemu svetovnemu prvaku Marcu Marquezu na dušo položil prijateljski nasvet. Španec, ki je znan po tem, da vedno vozi na meji padca, je v lanski sezoni padel kar 27 krat, kar je z izjemo Sama Lowesa, največ med vsemi tekmovalci v razredu MotoGP.

Šestkratni svetovni prvak je skoraj padel tudi na zadnji dirki sezone v Valenciji, kjer je moral za osvojitev naslova svetovnega prvaka, v cilj pripeljati na enemu izmed prvih enajstih mest. Tako v Valenciji, kot že prej tekom sezone je Marquez uspel motocikel obdržati na dveh kolesih, čeprav je kazalo, da je položaj nerešljiv in Schwantz je priznal, da občuduje te njegove sposobnosti. Toda prvak 500-kubičnega razreda sezone 1993 je Španca opozoril, da s takšno vožnjo tvega hude poškodbe.

“Najti je treba način, kako voziti hitro, hkrati pa manj tvegati, saj se boš s takšno vožnjo nekega dne poškodoval,” meni Schwantz. “Morda si zlomiš “le ” ključnico ali nekaj podobnega, toda poškodba te upočasni. Vsak krog odpelje na meji. Ko voziš na meji, delaš tudi napake, toda le tako lahko vidiš, česa je zmožen motocikel. To ni mogoče pri 95 ali 96 odstotkih zmogljivosti. Imel je nekaj sreče, saj je nekajkrat grdo padel, ne da bi se poškodoval. Našel je način, kako iz Hondinega motocikla izvleči največ in svoj slog vožnje je prilagodil njihovemu motociklu. Prav užitek ga je gledati, saj v vsakem krogu izvaja neverjetne stvari.

Gvoril sem z Liviom suppom (nekdanjim šefom moštva Honde) in tudi on se strinja, da je težko verjeti, kaj vse mu uspe na tem motociklu. Ko ga opazuješ, lahko dojameš, kako neverjeten je,” je še dodal Schwantz.

Marquez sam pa je tudi sam prišel do spoznanja, da bo treba zmanjšati število padcev in prav to, poleg osvojitve petega naslova prvaka razreda MotoGP, je letos njegov cilj.

“Ves čas sem samokritičen in v letošnji sezoni želim obdržati hitrost, vendar z manj padci,” je priznal Marquez. “Seveda pa bi se rad izognil tudi napakam, kot v Argentini in Austinu,” je še dodal.

 

Želiš super koledar Marc Marquez 2018? Pohiti in oddaj naročilo TUKAJ!

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish