Marquez: Mislil sem, da bom padel

Avtor prispevka: , objavljeno 11. avgusta 2019 .

Marc Marquez je po še enem spektakularnem dvoboju z Andreo Doviziosom na dirkališču Red Bull Ring dejal, da je mislil, da bo padel, ko se je njegova zaščita zavorne ročice zataknila za Doviziosov motor. Dovizioso je po nekaj napetih prehitevanjih z Marquezom, v zadnjem ovinku pred ciljem sprožil še en napad. Zapeljal je na notranjo stran dirkača Honde, ta pa je poizkusil pripraviti boljši izhod iz ovinka, s katerim je želel posneti Doviziosovo potezo izpred dveh sezon. Toda po rahlem dotiku med motocikli je moral Marquez zapeljati z linije, zaradi česar je Dovi lahko obdrlaž odločilno prednost in je prvi prečkal ciljno črto.

Aktualni svetovni prvak je pojasnil, da je napad v zadnjem ovinku pričakoval, vendar namerno ni ubral bolj obrambne linije, ki bi ga stala višje hitrosti na šprintu po ciljni ravnini. “Vedel sem, da me bo Dovi pred ciljno črto prehitel, če bom v zadnji ovinek pripeljal prehitro, saj ne bi mogel dovolj hitro pospešiti,” je pojasnil Marquez. “Moral sem obdržati nižjo hitrost skozi ovinek in peljati srednjo linijo. Ko me je prehitel, sem mislil, da bom lahko močneje zaviral in ga napadel nazaj, tako kot je on mene v sezoni2017. Toda zaščita moje prednje zavore se je zataknila za njegov motocikel. Zato sem z njim zapeljal preširoko z idealne linije. Mislil sem, da bom padel, toda k sreči se je zaščita odlomila in sem lahko zavrl, ter preprečil padec.”

Čeprav so bili v preteklosti podobni Marquezovi prehitevalni manevri postavljeni pod vprašaj, saj naj bi bili preveč agresivni, pa sedemkratni svetovni prvak pravi, da je v dvoboju z Doviziosom šlo za del dirkanja, ter da je v tem užival, čeprav je prišlo do dotika.

Povedal pa je tudi, da se je uštel, ko je za dirko izbral srednje trdo zadnjo gumo ter da je že v prejšnjih krogih videl, da je imel Dovizioso na ravninah kar nekaj rezerve, saj je priprl plin, da ga ni prehitel. “Dovi je odpeljal odlično dirko,” je dejal Marquez. “V zadnjih šestih ali sedmih krogih se je poigraval z mano. Na ravninah je pripiral plin.” Njegove besede pa je podprl tudi Dovizioso: “Nisem se poigraval s splošno hitrostjo, saj bi raje dirko končal z veliko prednostjo. Sem se pa poigral z njim na ravninah, mogoče dvakrat, saj če bi Marca prehitel, bi me lahko premagal na zaviranju, kjer bi ubral notranjo linijo in bi nadzoroval tudi mojo linijo skozi ovinek.”

“Imel je več oprijema na izhodu iz ovinkov,” je povedal Marquez. “Jaz pa sem imel boljše pogoje na zaviranjih. Toda zaviranja so bolj tvegana, zato sem se odločil, da se ne bom poigraval in poizkušal voziti čez mejo, da ne bi storil česa neumnega.

Zato sem v zadnji krog vseeno zapeljal kot vodilni in se poizkušal braniti. Napadati ne bi mogel. Toda tudi tako sem imel le malo možnosti za zmago. Poizkusil sem, vendar zmaga ni bila v dosegu, najpomembneje pa je, da sem dirko končal blizu, čeprav smo imeli težave. To je bolj pomembno za prvenstvo.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish