Marquez je našel mejo, a lahko gre še hitreje

Avtor prispevka: , objavljeno 9. aprila 2016 .

Marc Marquez je nesporni kralj steze dveh Amerik v Austinu, saj je od leta 2013 kraljeval na vrhu prav vseh treningov, kvalifikacij in dirk, katerih se je udeležil, razen treh. Razgibana postavitev z veliko, kar enajstimi levimi zavoji, zelo ustreza njegovemu slogu vožnje, zato je tu vedno uspešen. Tako je tudi letos, ko je Španec pokazal svojo moč in tekmece na obeh petkovih treningih ugnal za več kot pol sekunde.

Pred začetkom akcije na stezi je dvakratnega prvaka skrbelo, da se bo Honda znašla v težavah, saj je na stezi veliko pospeševanj, kjer japonski motocikel ni tako dober. Dan je zaključil 0.706 sekunde pred vsemi, a bi lahko peljal še hitreje, če ne bi padel v hitrem poizkusu, kjer je po vmesnih časih kazalo, da bo krog končal prej kot v dveh minutah in štirih sekundah.

Njegova samozavest pa ni trpela kljub padcu, saj je najhitrejši krog dneva odpeljal po padcu. Španec si ni belil glave zaradi zapravljenega hitrega kroga. Namesto tega se je veselil dejstva, da je že v začetku konca tedna našel mejo. Pri Hondi so poleg iskanja meje, preizkušali večja aerodinamična krilca, ki naj bi preprečevala dvigovanje prednjega kolesa pri pospeševanjih iz ovinka, ki je postalo očitno z novo elektroniko.

Za boljše razumevanje posledic uporabe krilc bo potrebnih še nekaj krogov, Marquez pa je prepričan, da lahko pelje še hitreje, saj je bil lani na kvalifikacijah še skoraj dve sekundi hitrejši.

“Zadovoljen sem s potekom dneva,” je povedal dirkač Honde. “Nismo vedeli, kako se bo motor obnašal na pospeševanjih, a kot kaže to ne bo igralo tako velike vloge, kot na drugih dirkališčih, saj se iz večine zavojev pospešuje v prvi prestavi, zato ne izgubljamo tako veliko.

Dopoldan smo preizkušali nove krilca, ki preprečujejo dvigovanje prednjega kolesa, vendar jih moramo še preizkusiti, da bomo bolje razumeli, kako se motor obnaša z njimi. Popoldan sem padel, a se nisem poškodoval. Videl sem, da sem bil hiter, v zadnjem ovinku pa sem zaviral nekoliko kasneje kot ponavadi. Ugotovil sem, kje je meja, zato sem s potekom dneva zadovoljen, vendar se še lahko izboljšamo.”

Foto: Honda