Marquez: Imel sem še nekaj rezerve

Avtor prispevka: , objavljeno 15. julija 2018 .

Marc Marquez je z zmago na VN Nemčije zabeležil že deveto zaporedno zmago s prav toliko zaporednih najboljših štartnih položajev na tem dirkališču in čeprav Španec ni slavil s prav veliko prednostjo, je svoje tekmece opozoril, da je imel v rokavu še nekaj rezerve in bi tako lahko peljal še hitreje. Aktualni prvak je na zaviranju v prvi ovinek dirke padel na tretje mesto, a se je kasneje brez večjih težav prebil mimo Danila Petruccija in vodilnega Jorgeja Lorenza.

Dirkač Honde je z dolžino dirke opravil šest sekund kasneje, kot lani, ko ga je vse do cilja priganjal domačin Jonas Folger, s tem, ko je vozil za tekmecema, pa je lahko varčeval z gumo, ter si tako pustil nekaj rezerve, če bi moral v zadnjih krogih pospešiti.

“Vsi so pričakovali velik padec v oprijemu gum, toda včeraj in danes na jutranjih ogrevanjih smo izboljšali nastavitve, tako da so gume popuščale počasi in konstantno, tako kot v Assnu,” je pojasnil Marquez. “Na koncu dirke sem tako imel na razpolago še nekaj rezerve. Želel sem si privoziti nekaj prednosti pred Valentinom, a sem imel še nekaj hitrosti, katere pa mi k sreči ni bilo treba uporabiti.”

Marquez je v soboto nadaljeval svoj niz najboljših štartnih položajev, ki se je začel v sezoni 2010, ko je na Sachsenringu z 125-kubičnem razredu osvojil prvega izmed zdaj devetih zapored. Dejal je, da je Honda letos pripravila bolj univerzalen motor, ki je konstanten na večini stez. Z njim je tako zmagal na petih izmed prvih osem letošnjih dirk, medtem ko je v enakem obdobju lani zmagal le dvakrat. “Moj tempo na dirki je bil v primerjavi z lansko morda malce počasnejši tudi zato, ker je bil lanski motor ne nekaterih stezah zelo hiter, na drugih pa precej slab.

Letos je na stezah, ki nam ustrezajo, malce slabši, a hkrati je na stezah, ki nam ponavadi niso ustrezale, precej boljši. Na prvem treningu v petek smo imeli nekaj več težav, kot v preteklih letih, kar se je pokazalo na hitrosti drugih dirkačev na hondi, ki so imeli več težav. Dani je tu ponavadi zelo, zelo hiter. Kot kaže smo na nekaterih področjih malce slabši in se moramo še izboljšati, toda na drugih stezah, kot sta Le Mans in Assen, smo lani imeli veliko težav, letos pa smo bili precej hitrejši. Očitno smo našli dober kompromis,” je še dodal Španec, ki zdaj v točkovanju prvenstva vodi z 48 točkami prednosti pred Valentinom Rossijem.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish