Marquez: Honda je zdaj slabša od Suzukija

Avtor prispevka: , objavljeno 9. maja 2016 .

Španec Marc Marquez pravi, da je Hondin motor zdaj že slabši od Suzukija, vsaj kar se tiče pospeškov. Maverick Vinales je v nedeljo japonskemu proizvajalcu pridirkal prve stopničke v zadnjih osmih letih, medtem pa je Marquez padel, ko je poskušal zmanjšati izgube zaradi Hondinega težavnega pospeševanja iz ovinkov. Hondine težave niso nobena skrivnost, Španec pa meni, da je Suzuki preko zime z uvedbo brezšivnega menjalnika in nadgrajenega motorja napravil velik korak naprej in da je motor zdaj boljši od Hondinega. “Težava je, da veliko izgubljamo pri pospeševanjih,” je po dirki povedal Marquez. “Če nam uspe izboljšati pospeške, bomo imeli enega izmed najboljših motorjev. Na ravninah tekmecem podarjamo veliko časa in psihično je to velik udarec, ko na ravninah ne moreš slediti drugim. Žal pa bomo te težave imeli še vsaj naslednji dve dirki. Vemo, kje se moramo izboljšati, toda to bomo težko dosegli sredi sezone, saj je razvoj motorjev prepovedan. Če bi ocenil, kateri motorji so najboljši pri pospeševanju, bi bil Ducati na vrhu, za njim pa Yamaha, nato Suzuki in šele za njimi Honda,” je pojasnil Marquez, ki veliko upov polaga v testiranje, ki ga Honda načrtuje v ponedeljek, po dirki v Barceloni.

“Bomo videli, po dirki v Montmelu bomo v ponedeljek opravili testiranje. Nisem govoril s Hondo, vendar pričakujem nekaj, saj vem, da trdo delajo, da bi izboljšali pospeške. Moč imamo, a je ne moremo uporabiti,” je še dodal Španec.

Hondina šibkost pa je po dirki v Le Mansu jezila tudi Danija Pedroso, ki je bil edini izmed petih Hondinih dirkačev, ki je celo dirko ostal na svojem motorju. Dirko je sicer končal na četrtem mestu, po dirki pa je dejal, da se za višje mesto ni mogel boriti, ker je zaradi slabega pospeševanja predolgo obtičal za počasnejšimi dirkači. “Poskušal sem voziti hitro, a sem veliko izgubljal na pospeševanjih,” je dejal. “Pred mano sta bili poltovarniški Yamahi in Suzukija in na vsakem izhodu iz ovinka sem izgubil dve ali tri desetinke. Veliko sem lahko nadoknadil na zaviranjih, zato sem nekajkrat napredoval in nato spet izgubil mesta. Do trenutka, ko je bila posoda za gorivo prazna in je bilo na stezi več naložene gume, je bil večji del dirke že mimo in vodilni so preveč pobegnili. Nemogoče je bilo nadoknaditi zaostanek. V nekem delu mislim, da sem bil podobno hiter kot Rossi, ali pa celo hitrejši, toda do takrat je bilo že prepozno,” je še dodal Pedrosa.

Foto: Honda