Marquez: Honda je bila obsedena z najvišjo končno hitrostjo

Avtor prispevka: , objavljeno 19. marca 2019 .

Marc Marquez je po dirki MotoGP v Katarju, kjer so bili Hondini motocikli najhitrejši glede na doseženo končno hitrost, pojasnil, da se je japonski proizvajalec pred letošnjo sezono osredotočal na izboljšave pogonskega agregata, ker niso prenesli, da je imel Ducati hitrejši motocikel od njih.

Aktualni svetovni prvak je na VN Katarja dosegel 352km/h, kar trije od petih najhitrejših motociklov na dirki pa so bili tako Hondini (Cal Crutchlow ter Jorge Lorenzo), preostala motorja pa sta bila Ducati (Jack Miller) ter Suzuki (Joan Mir). Zanimivo je predvsem to, da zmagovalec dirke Andrea Dovizioso ni bil niti med najhitrejšimi desetimi, saj je njegova merilnik hitrosti največ pokazal 346.3 km/h, kar je bila šele enajsta najvišja zabeležena hitrost.

Sodeč po preteklih sezonah, ko je bil Ducati v prednosti pred Hondo, očitno najvišja končna hitrost ni ključna za zmage, toda sedemkratni svetovni prvak pravi, da se raje sooča s stranskimi učinki večje moči motorja, kot pa da bi se boril s počasnejšim motorjem. “To zimo so bili pri Hondi obsedeni z najvišjo končno hitrostjo,” je pojasnil Španec. “Ko vidijo, da je drug motocikel hitrejši, tega ne prenesejo. Ko imaš na voljo močan pogonski agregat pa se z morebitnimi težavami lahko soočijo mehaniki.”

Športni šef Ducatija, Paolo Ciabatti pa je pojasnil, da Ducati letos ne kraljuje glede na najvišje hitrosti motociklov, ker jim nova aerodinamična pravila na ne omogočajo poljubno nastopati z oklepom brez aerodinamičnih krilc. “Lani je Dovizioso v Katarju nastopal brez krilc in je zato lažje dosegel višjo končno hitrost,” je pojasnil. “Toda nova pravila pravijo, da moramo oklep motorja homologirati skupaj s krilci, katerih ne moremo več poljubno odstraniti na izbranih stezah. Zato se je končna hitrost našega motocikla znižala.”

Foto: Honda

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish