Marquez do zmage na domačih tleh, Lorenzo padel

Avtor prispevka: , objavljeno 23. septembra 2018 .

Marc Marquez je še povečal prednost v točkovanju svetovnega prvenstva, potem ko je zmagal na dirki za VN Aragonije, kjer sta se do zadnjih krogov borila z Andreo Doviziosom. Marquez je Italijana na Ducatiju prehitel tri kroge pred koncem in potem z minimalno prednostjo vodstvo obdržati vse do cilja. Španec ima pet dirk pred koncem 72 točk prednosti pred Doviziosom in še 15 več pred Valentinom Rossijem na tretjem mestu.

Andrea Iannone se je vso dirko vozil tik za vodilnim dvojcem in se proti koncu dirke skoraj umešal v boj za zmago, toda na koncu se je zadovoljil s tretjim mestom. Moštveni uspeh Suzukija pa je s četrtim mestom dopolnil njegov moštveni kolega Alex Rins.

Jorge Lorenzo, ki je veljal za enega izmed favoritov za zmago, je padel že v prvem ovinku dirke, potem ko ga je po začetku z najboljšega štartnega položaja na zaviranju odneslo malce z idealne linije, kjer mu je zdrsnila zadnja guma, zatem pa ga je vrglo čez motor.

Valentino Rossi, ki je dirko začel s sedemnajstega mesta, je v cilj pripeljal na osmem.

Vrstni red na vodilnih mestih se po prvem krogu ni veliko spreminjal, na polovici dirke pa sta Dovizioso in Marquez dvignila tempo in se nekoliko odlepila od zasledovalcev. Marquez je prvi napad na vodstvo sprožil v štirinajstem krogu, ko je po majhni napaki Doviziosa presenetil. Italijan se je dirkača Honde držal vse do 16. kroga, ko je napadel in prevzel ovdstvo na dirki. Dvoboj je Suzukijevima dirkačema omogočil zmanjšanje prednosti, v 19. krogu pa sta se Marquez in Dovizioso znova spopadla ter skoraj vodilno mesto prepustila Iannoneju. Marquez je zapeljal malce z idealne linije v štirinajstem ovinku in se znašel med Doviziosom in Iannonejem skozi petnajsti zavoj. Toda dirkač Suzukija na ravnini, ki je sledila, ni mogel držati koraka in Dovizioso se je zlahka odpeljal v vodstvo, Marquez pa je bil drugi.

Španec je Doviziosa znova poskušal prehiteti v 20. krogu, a mu ni uspelo, znova pa je poizkusil v prvi ovinek naslednjega kroga in uspel prevzeti vodstvo. V cilj je pripeljal z nekaj več kot pol sekunde prednosti.

Iannone je v cilj pripeljal pred Rinsom, ter s tem Suzukiju privozil pete stopničke v letošnji sezoni, s čimer pa je moštvo izkubilo koncesijo za drugo leto.

Dani Pedrosa se je večji del dirke vozil na osamljenem petem mestu, za njim pa se je presenetljivo visoko uvrstil Aleix Espargaro, ki je dirko začel s trinajstega mesta. Danilo Petrucci je bil prvi izmed dirkačev iz poltovarniških moštev na sedmem mestu. Tega je prevzel, ko je padel Cal Crutchlow. Valentino Rossi je kot najvišje uvrščeni dirkač Yamahe, dirko končal na osmem mestu, njegov moštveni kolega Maverick Vinales pa je bil deseti. Med njiju se je umešal Jack Miller.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish