Marquez dela čudeže s težavno Hondo

Avtor prispevka: , objavljeno 26. maja 2016 .

Da se je moštvo Honde letos znašlo v velikih težavah je postalo jasno že na zimskih testiranjih. Japonski proizvajalec je moral slediti svojim glavnim tekmecem Yamahi in Ducatiju, ter radikalno spremeniti konstrukcijo svoje pogonske enote. Predvsem je moral slediti trendu v nasprotno smer vrteče ročične gredi, a radikalna sprememba je prišla v kritičnem trenutku, saj so v veljavo stopila nova pravila, ki med drugim narekujejo uporabo standardizirane elektronske nadzorne enote.

Honda je morala na zimskih testiranjih tako preizkusiti nov motor, obenem pa še novo elektroniko, ki preko programske opreme dovoljuje precej manj nastavitev. Ko so ugotovili, da ima pogonski agregat veliko pomanjkljivost, je bilo že prepozno.

Na račun tega se Marquez kot lev bori za svoj obstanek v boju za naslov svetovnega prvaka, Dani Pedrosa pa se nahaja kar daleč zadaj.

Marquez se je v nedeljo do zadnjih metrov dirke boril za zmago na VN Italije, a analiza rezultatov kaže, da je prav on tisti, ki Hondi omogoča boj za tako visoke uvrstitve. Čeprav je Valentino Rossi na začetku sezone Marqueza obtožil, da je Hondin motocikel precej boljši, kot trdi Španec, so zdaj tekmeci večinoma enotnega mnenja. To, da je štirikratni svetovni prvak na šestih letošnjih dirkah kar petkrat stal na stopničkah za zmagovalce, od tega dvakrat na najvišji in da ima le 10 točk manj od vodilnega v prvenstvu, je pravi čudež.

Moštveni tekmec Pedrosa je bil letos na stopničkah le enkrat in sicer v Argentini, kjer je Marquez zmagal, Andrea Iannone pa je z napako iz boja za stopničke izločil sebe in moštvenega kolega Andreo Doviziosa.

SKRITI KLJUČ nagradne igre Marc Marquez MM93: svetovniprvak

Če ne upoštevamo tovarniških dirkačev pa je naslednja najboljša uvrstitev na kateri izmed letošnjih dirk deveto mesto Tita Rabata na prej omenjeni dirki v Argentini, kjer sta v boju za najvišja mesta padla oba Ducatija, ter Jorge Lorenzo in Maverick Vinales.

Prav v Mugellu se je najbolje pokazalo, kje Honda najbolj šepa. Kljub temu, da Yamahina končna hitrost še zdaleč ni najvišja v karavani in da ni njihova močnejša plat, je Lorenzo z lahkoto na pospeševanju odpeljal mimo Marqueza in mu iz rok iztrgal zmago.

“Dve ali tri sezone nazaj mi takšno prehitevanje proti Hondi ne bi uspelo,” je priznal Lorenzo, “vedno so bili kakih 5km/h hitrejši od nas.” Honda je morala zaradi nenadnega sunka moči ob pospeševanjih iz ovinka omejiti moč motorja, da se prednje kolo motocikla ne bi dvigalo s podlage, to pa se seveda pozna tudi na končni hitrosti. Težave s sunkovitim prenosom navora ne morejo rešiti povsem elektronsko, saj nadzorna enota tega ne dopušča, mehanska rešitev pa ni mogoča ker so pogonske enote zapečatene in se jih med sezono ne sme spreminjati.

Hondi ostane le, da letos težave omili s spremembami izpušnega sistema, z dodajanjem aerodinamičnih elementov, v tovarni pa že pripravljajo motor za prihodnjo sezono, ki naj bi bil precej boljši in naj bi že v osnovi rešil težave, s katerimi se soočajo letos.

Toda kako dober bo novi motor, bodo dejansko videli šele novembra, ko naj bi ga prvič preizkusili na stezi.

 

 

Foto: Honda

2
Leave a Reply

Prosimo Vpišitee za komentiranje
2 Tema komentarjev
0 Odgovori na to temo
0 Sledilci
 
Komentarj z največ reakcijami
Najbolj vroča tema komentarjev
0 Komentarji avtorjev
Matija CotičVinko Križ Avtorji zadnjih komentarjev
  Naroči se  
najnovejši najstarejši z največ glasovi
Pošlji obvestilo
Vinko Križ
Gost
Vinko Križ

To edino profesorji naredijo…

Matija Cotič
Gost
Matija Cotič

Bla bla sami izgovori za hondo….tezavni so piloti k so bl bogi xD