Marquez: Čudno, da bolj slavijo padec enega dirkača, kot zmago drugega

Avtor prispevka: , objavljeno 3. junija 2018 .

Marc Marquez je v nedeljo po dirki odgovoril na vzklike veselja, katere je bilo slišati s tribun ob njegovem padcu v Mugellu. Aktualni svetovni prvak je bil deležen žvižgov in vzklikov “buuuu” vsakič, ko se je njegova podoba prikazala na velikih ekranih ob stezi, njegov padec v tretjem krogu dirke pa je sprožil naval veselja, kot ga slišimo na nogometnih tekmah ob dosežku gola. “To je nekaj čudnega pri dirkanju z motorji,” je dejal Španec, ki je podobnih odzivov na italijanskih tleh že vajen, potem ko so se italijanski navijači že lani v Misanu ob njegovem padcu na ogrevanjih pred dirko veselili, v zameno pa jim je poslal poljubček.

Toda letos so italijanski navijači šli še korak dlje. Pred dirko so ob dirkališču izkopali grob, ter vanj položili okostnjak, na “spomenik” pa zapisali Marquezovo ime ter letnico rojstva in 3.junij, kot datum njegove smrti. Španca so izžvižgavali tudi ob grozljivem padcu Michela Pirroja na drugem petkovem treningu, ko se je na ekranih ob stezi prikazala njegova podoba. “To pove vse,” je dejal Marquez. “To sem tudi pričakoval. Toda žalostno je, ko slavijo ob padcu dirkača, saj na stezi tvegamo. Ne vem, koliko gledalcev je danes slavilo moj padec, toda čudno je, da bolj proslavljajo padec enega dirkača, kot zmago drugega. Na tej točki smo se znašli zaradi različnih dejavnikov. V petek smo videli padec pri 300km na uro, ko nismo vedeli ali je živ ali mrtev, gledalci pa so se osredotočali le na izživljanje nad dirkačem, ki so ga videli pred kamerami. To pove vse.”

Izgredi navijačev Valentina Rossija niso nič novega in medtem ko italijanski dirkaški doktor niti ne poskuša nagovoriti in ustaviti nešportne posameznike, ki zagotovo mečejo slabo luč na vse ostale navijače, pa Marquez pravi, da bi ob podobnih izpadih njegovih navijačev nedvomno ukrepal. “Seveda. Kot sem rekel že leta 2015 in 2016, upam, da prav tako močno podpirajo dirkanje, kot mene, ter da spoštujejo vse dirkače. To je najpomembnejše. Če želijo slaviti padec drugega dirkača, naj to storijo sami pri sebi. To je dirkanje v katerem tvegamo svoja življenja. Obnašanja navijačev sicer ne moremo nadzorovati, toda kljub temu svoje navijače pozivam, naj se ne obnašajo tako.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish