Marquez: Bolj zadovoljen sem s svojim fizičnim stanjem, kot z motorjem

Avtor prispevka: , objavljeno 12. februarja 2023 .

Marc Marquez je bil na testiranjih v Sepangu polno zaposlen s primerjalnimi testi, s katerimi je novi tehnični direktor Honde Ken Kawauchi želel razumeti v kakšnem položaju se ekipa Repsol Honda nahaja pred sezono 2023. Skupaj z moštvenim kolegom Joanom Mirom sta v treh dneh odvozila 283 krogov.

Osemkratni svetovni prvak je bil v nedeljo deseti najhitrejši, iz tridnevnih testiranj, katere je začel s štirimi motocikli, končal pa z enim, pa je predvsem izluščil, da je njegovo fizično stanje precej boljše, kot v preteklih nekaj sezonah, ko so ga pestile poškodbe.

Toda motocikel po njegovem občutku za zdaj ne dopušča, da bi se boril za naslov svetovnega prvaka, zato je Hondo pozval, naj poizkusi razrešiti težave na zadnjih testiranjih pred sezono v Portimau.

“Dobili smo novega tehničnega direktorja, ki je želel razumeti podrobnosti našega motocikla,”je pojasnil Marquez. “Ne vem zakaj, vendar želi vedeti. Očitno ima za to svoje razloge, po katerih nisem spraševal, le vozil sem motor. Za dirkača so takšna testiranja najbolj naporna.

Sem najbolj izkušen dirkač pri Hondi, zato sem bil jaz tisti, ki je primerjal in preizkušal različne rešitve. Ravnotežje motocikla je bilo drugačno, motor je bil bolj fizično zahteven, vendar upam, da so jim testiranja koristila.”

Marquez je pojasnil, da je v Maleziji, kjer je s številnimi spremembami nastavitev in konfiguracij motorjev izbral pot, kateri bodo sledili v eltošnji sezoni, inženirjem podajal samo povratne informacije o občutkih, ti pa pravijo, da je bolj zadovoljen s svojim fizičnim stanjem, kot z motorjem. “Ko sem vozil hitro, časi niso bili slabi, vendar daleč od najhitrejših. Bolj zadovoljen sem s svojim fizičnim stanjem, kot z motorjem.”

Kljub temu pa je Hondinim inženirjem čestital za odlične priprave na testiranja. “Vedno želiš več, toda čestitati jim moram, ker so se zelo dobro organizirali. Fizično se počutim zelo dobro, kar je zame najbolj pomembno. Zdaj lahko vozim, kakor želim, to pa v zadnjih dveh sezonah ni bilo mogoče saj fizično stanje ni bilo dobro. Tokrat smo testiranja pričeli s štirimi motocikli, nadaljevali s tremi. Današnji dan smo začeli z dvema motocikloma, popoldan pa smo vozili le še z enim, za katerega sem se odločil. Ta motor ni dovolj dober, da bi se boril za naslov svetovnega prvaka, toda pri njem čutim večji potencial, kot pri drugih. Na njem se kot dirkač počutim boljše.”

Španec opozarja, da Honda v Portimau, kjer bo potrebno rešiti težave, če se želijo boriti za naslov, ne bo imela časa preizkušati treh različnih verzij motocikla, zato je bilo pomembno v Maleziji izbrati eno. “Morali smo izbrati en motocikel, eno pot. Motocikel je podoben tistemu iz Valencie, enak koncept, enake težave in zdaj je čas, da jih rešimo.”

Testiranj v Portimau bodo potekala 11. in 12. marca.

Foto: Red Bull Content Pool