Marquez: Agresija na sprint dirkah nič večja, kot na običajnih dirkah

Avtor prispevka: , objavljeno 26. marca 2023 .

Osemkratni svetovni prvak Marc Marquez pravi, da bo potrebno počakati še nekaj dirk, preden bomo lahko sodili o sobotnih sprint dirkah, letošnji novosti na urniku dirk MotoGP.

Na prvi sprint dirki razreda MotoGP na Portugalskem je zmagal Pecco Bagnaia, na stopničkah pa sta dirko končala še Jorge Martin in Marc Marquez. Tod po dirki je kar nekaj dirkačev bilo kritičnih do sprint dirke, saj naj bi bili tekmeci preveč agresivni. Fabio Quartararo je dirko označil za džunglo in opozoril, da bo v bodoče prišlo do hujše nesreče.

Toda Marquez pravi, da dirkači na dirki, ki je pol krajša od nedeljske dirke za veliko nagrado, niso nič bolj agresivni, kot v nadaljevanju običajnih dirk, ki so prekinjene z rdečo zastavo.

“Sprint dirke so uvedli zato, da bi videli več prehitevanj,” je dejal Španec, sicer podpornik spritn dirk vse od začetka. “To, da bo več dirkačev poskušalo prehitevati je bilo moč pričakovati, saj se isto dogaja na dirkah, ki se nadaljujejo po prekinitvi.”

Dirkač Honde pa verjame, da bodo dirkači na prihajajočih dirkah manj pogumni, kot so bili v Portimau, kjer so se dodobra seznanili s stezo že med zimskimi testiranji pred nekaj tedni.

“Ta steza je eno, počakati moramo na druge. Tukaj smo zelo izenačeni, saj smo na testiranjih odpeljali ogromno krogov in se prilagodili progi. Zato moramo počakati, toda vedeti je treba, da moramo ves konec tedna zelo paziti. Zadnjih 15 minut drugega prostega treninga na stezi u bistvu potekajo kvalifikacije, nato sledijo še prave kvalifikacije v soboto in potem sprint dirka ter v nedeljo dolga dirka.

Sam sem bil danes precej miren. Na startu sem bil agresiven, nato pa sem vozil umirjeno, saj sem bil uvrščen višje od ciljanega petega mesta. Ko sem začel izgubljati, sem vozil bolj agresivno, vendar nisem tvegal nič več ali nič manj, kot na običajni dirki.”

Bagnaia pa je dejal, da se kritike sprint dirke krešejo z pritožbami, da je na sodobnih motociklih MotoGP zaradi aerodinamike težko prehitevati, ter da dirkačem ni potrebno biti preveč napadalen, saj se borijo za dvanajst točk, namesto 25, ki so na voljo v nedeljo.

“Lani je bilo rečeno, da je zaradi aerodinamike in številnih drugih razlogov, nemogoče prehitevati,” je dejal zmagovalec sprinterske dirke. “Zdaj pa je z isto aerodinamiko na stezi “džungla”. Sicer nisem vozil v ozadju, zato ne vem, kaj se je dogajalo. Verjetno moraš za prehitevanje biti agresiven in tvegati, vendar moraš to vzeti v zakup. K sobotni dirki moraš pristopiti pametno, saj če zmagaš, dobiš 12 točk, kar pa ni 25 točk, kot jih dobiš v nedeljo. Zato mislim, da moraš paziti in voziti konstantno, ter poskušati ostati v ospredju. Če moraš nekoga prehiteti, moraš biti agresiven, toda tako pač je.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj