Marc Marquez in Honda – klavrn konec ene najuspešnejših navez v zgodovini MotoGP

Avtor prispevka: , objavljeno 27. novembra 2023 .

Včeraj se je zaključila zgodba Marca Marqueza v moštvu Repsol Honde. Naveza ki velja za eno najuspešnejši v zgodovini razreda Moto GP. Uspehi španskega dirkača so sicer vsem dobro znani, toda ob takšnem dogodku se je dobro spomniti kaj vse so skupaj dosegli.

Marc je v razredu MotoGP debitiral leta 2013, ko je pri Hondi zamenjal Caseya Stonerja. Že na svoji premierni dirki v Katarju je s tretjim mestom stopil na oder za zmagovalce. Le štirinajst dni kasneje pa v Austinu prvič zmagal ter tako postal najmlajši zmagovalec v elitnem razredu. Ob koncu sezone je postal še najmlajši svetovni prvak.

V sezoni 2014 je bil razred zase potem, ko je zmagal na uvodnih desetih dirkah sezone. Po nekoliko slabšem letu 2015, ki ga bo za vedno zaznamoval njegov incident z Valentinom Rossijem v Sepangu je v naslednjih štirih sezonah osvojil prav toliko naslovov ter podrl nešteto rekordov.

Kdo bi si leta 2019, potem, ko si je po zmagi na Tajskem zagotovil svoj šesti naslov svetovnega prvaka mislil, da bo ta tudi njegov zadnji v barvah Repsol Honde.

Na uvodni dirki koronske sezone leta 2020 se je ob padcu hudo poškodoval in v nadaljevanju ni več nastopil. Marc po poškodbi ni bil več isti. Leta 2021 je sicer uspel trikrat stopiti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, nikoli več pa ni bil blizu boja za naslov svetovnega prvaka.

V zadnjem obdobju je bil vse bolj nezadovoljen nad nekonkurenčnostjo Honde zato se je odločil za predčasno prekinitev pogodbe ter prestop v moštvo Gresini.

Njegovo obdobje pri Hondi bo kljub klavrnemu koncu z zlatimi črkami zapisano v zgodovino tega športa. Šest naslovov svetovnega prvaka, od tega so kar petkrat osvojili trojno krono, 59 zmag, 101 uvrstitev na oder za zmagovalce ter 64 najboljši štartnih položajev je le nekaj najpomembnejših skupnih dosežkov.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj