Manor ni in ne bo naša ekipa

Avtor prispevka: , objavljeno 31. avgusta 2016 .

Ekipa Red Bull, ki je hkrati lastnik ekipe Toro Rosso, je s tem posebnost v karavani Formule 1, saj konkurenca nima nič temu podobnega. Toro Rosso za njih predstavlja možnost, kjer lahko mladi dirkači nabirajo svoje prve prave izkušnje z dirkalniki Formule 1.

Nekateri so ekipo Manor začeli opisovati kot podmladek Mercedesa, saj njihova trenutna dirkača Pascal Wehrlein in Esteban Ocon prihajata iz podmladka ekipe Mercedes. Ravno tako ekipa za svoj motor uporablja Mercedesov motor.

Toto Wolff v pogovoru z novinarji zavrnil tovrstne namige. »Nismo lastniki ekipe in tudi nimamo namena, da bi to postali. Ekipa nam ne bo lastniško pripadala in je tudi ne bomo finančno podpirali,« je bil jasen Wolff in tako pokazal, da nočejo kopije ekipe Toro Rosso.

Tudi angažiranje obeh dirkačev je po besedah Wolffa dobra priložnost za mlade dirkače, vendar so tu bila potrebna težka pogajanja. “Imeli smo odprto priložnost, da smo lahko angažirali mlade dirkače, vendar smo imeli tedne dolgih pogajanj, preden smo prišlo do končnega dogovora,« je pojasnil Avstrijec. Hkrati je obljubil tudi nadaljnje sodelovanje. »Z njimi bomo v nadalje še sodelovali, vendar je trenutno vsa naša energija usmerjena v našo ekipo in zagotovitev naslova svetovnega prvaka. Z dosedanjimi aktivnostmi, ki smo jih imeli z ekipo Manor, pa lahko nadaljujemo,« je še dodal Wolff v pojasnilo.

Kot navedeno uporablja Red Bull ekipo Toro Rosso kot »valilnico« za mlade dirkače, vendar ekipa Mercedes takšne možnosti pri Manorju ne vidi. »Takšne možnosti ni in je tudi ne bo, saj ocenjujemo, da nimamo dovolj kapacitet za takšen kakovosten projekt,« je v zaključku bilo še enkrat poudarjeno.

Seveda pa se tudi Wolff zaveda, da jim trenutno sodelovanje daje možnost, da lahko tudi sami odkrijejo talent, kakor ga je Red Bull odkril pri Maxu Verstappnu, ki ga nekateri vidijo kot odličnega dirkača, navkljub kritikam, ki jih je trenutno deležen.  Wolff tudi ne skriva, da jim je Verstappen zdrsnil skozi roke, saj niso imeli ekipe, kjer bi lahko takšen podmladek angažirali. »Ponudili smo mu lahko le GP2, kar pa seveda ni bilo dovolj v primerjavi z ponujenim sedežem v dirkalniku ekipe Toro Rosso. Formula 1 je namreč … formula 1,« je zaključil Wolff.

 

Foto: Mercedes