Mamola: Nekdo bo moral Rossija naučiti manir

Avtor prispevka: , objavljeno 27. septembra 2016 .

Randy Mamola, nekdanji zvezdnik 500-kubičnega razreda motociklizma je v svoji kolumni za portal motorsport.com izpostavil obnašanje Valentina Rossija in dejal, da bi moral nekdo Italijana naučiti lepega obnašanja.

Motociklistična zveza FIM je moštva nedavno opomnila, da bo neprimerno oziroma nespoštljivo gestikuliranje dirkačev sankcionirano, saj takšno obnašanje na prvenstvo meče slabo luč. Obvestilo je sledilo zapletu med Rossijem in Aleixom Espargarojem na prostem treningu na Rossijevi domači dirki v San Marinu. Espargaro naj bi Italijana oviral v hitrem krogu, zato mu je ta med drugimi gestami namenil tudi dvignjen sredinec. “To je verjetno navdušilo gledalce, a je hkrati gesta sodu izbila dno in FIM prisilila, da ukrepa. To povsem podpiram,” je zapisal Mamola, ki je dodal, da člani moštev včasih pozabijo, da jih gleda na milijone ljudi po vsem svetu, toda da bi se morali dirkači tega kljub vsemu zavedati.

“To seveda ni lahka naloga, še posebej zdaj, ko so napetosti med nekaterimi dirkači na vrhuncu, toda menim, da bo sankcioniranje takšnega obnašanja prineslo pozitivne posledice vsem, ki imamo ta šport radi,” meni Američan. “Paziti je treba, saj zgled, ki ga daje idol, lahko povzroči veliko škode. V soboto je Nicolo Bulega prvi dobil kazen zato, ker je posnemal svojega šefa v moštvu VR46.”

Mamola pa se je dotaknil tudi Rossijevega spora z Jorgejem Lorenzom. “Za nami je delikatna sezona 2015, po kateri so morali organizatorji prvenstva navijače na tribunah prositi, da se obnašajo civilizirano in da se ne zatekajo k nešportnemu obnašanju, kot je naprimer izžvižgavanje,” nadaljuje Mamola. “Toda od navijačev ne moremo pričakovati lepega vedenja, če ga ne vidijo pri svojem favoritu. Ob tem bi se dotaknil naslednje pereče zadeve, ki je v San Marinu požela veliko pozornosti – besedna vojna med Rossijem in Lorenzom na tiskovni konferenci po dirki. Ta je le potrdila, da ta dva ne moreta bivati v isti garaži.

Toda ob tem se je pojavila druga težava, ki kliče po ukrepu s strani organizatorjev. V Misanu je Lorenzo izpostavil neprimerno obnašanje Rossija na tiskovni konferenci, saj Italijan začne govoriti, kadar je kdorkoli ob njem na vrsti za odgovarjanje na vprašanja. Fotografi tako svoje objektive usmerijo na njega, kar razumljivo jezi tistega, ki govori, saj ga vrvež preglasi. Stoner je enkrat sredi odgovora počakal in strmel v Rossija, dokler ta ni utihnil, preden je nadaljeval z odgovorom.

Težava je le najti nekoga, ki bi se želel zoperstaviti Valentinu in ga naučiti manir, ki se jih otroci učijo že v vrtcu: zelo grdo je govoriti, kadar govori kdo drug,” je svojo kolumno zaključil Mamola.