Malezija Vettlova

Sebastian Vettel
Avtor prispevka: , objavljeno 24. marca 2013 .

Velika nagrada Malezije se je pričela na rahlo razmočeni stezi, zaradi česar so dirkači dirko pričeli na pnevmatikah za rahel dež. Start je sicer minil brez večjih težav, le Alonso si je ob Vettlu že v drugem zavoju poškodoval prednje krilce. Španec je sicer odpeljal cel krog na drugem mestu, a že ob pričetku drugega kroga je doživel trčenje, ko ga je prehiteval Webber. Avstralec je Španca namreč prehitel, a nato sta se prehitro znašla en za drugem in Alonso je ostal brez že tako poškodovanega krilca, zaradi česar je dirko končal na mestu. Omeniti velja, da sta za Webberjem znašla Hamilton in Rosberg. Na šesto mesto pa je padel Massa, saj ga je prehitel tudi Button.

V petem krogu se je steza pričela hitreje sušiti, zaradi česar smo po radijski zvezah pričeli poslušati ugibanja kdaj naj bi pričeli voziti s pnevmatikami za suho stezo. Prvi, ki je tvegal je bil Vettel, takoj za njim pa še Massa. Nemec se je sicer hitro vrnil nazaj na stezo, a kaj, ko je mesta izgubljal kot za šalo. Do sedmega kroga se je stanje na stezi stabiliziralo do te mere, da so pnevmatike za suho stezo pričele biti hitrejše, zaradi česar so tudi drugi dirkači zamenjali pnevmatike za tiste za suho stezo. Takoj so se pričeli postavljati hitrejši časi, zanimivo pa je le Webber uporabil trše pnevmatike, ostali pa srednje trde.

Med prvimi postanki je potrebno omeniti še nevaren, izhod iz mesta za postanek za Vergna, saj je ravno takrat prihajal Pic, ki ni imel druge izbire kot, da se je zaletel vanj. Bolj zanimiv pripetljaj se je zgodil Hamiltonu, ki je pozabil, da je prestopil iz McLarna v Mercedes, saj je na postanek zapeljal kar k McLarnu, namesto k Mercedesu.

Do dvajsetega kroga smo videli kar nekaj hitrejših in hitrejših krogov, a ob tem tudi veliko obrabo pnevmatik. Na prvih dveh mestih sta tako vozila Webber in Vettel. Za obema Red Bullovima dirkačema Hamilton in Rosberg, nato pa Button, Hulkenberg in Massa. Šele na devetem mestu je vozil zmagovalec prve dirke letošnje sezone Raikkonen za osmim Grosjeanom in pred desetim Perezom. Kakorkoli že, obraba pnevmatik je postajala vse višja, saj dežja ni bilo več, steza pa vedno hitrejša in bolj vroča. V dvajsetem krogu je moral na postanek Webber, kateri se je na stezo vrnil na peto mesto. Kar naenkrat se je že skoraj sekundo počasneje od Grosjeana pričel voziti Massa, zaradi česar je Brazilec hitro zapeljal po sveže pnevmatike (trše) in se vrnil nazaj na deveto mesto. Na postanke so seveda morali zapeljati tudi ostali, kjer velja omeniti, da je Hulkenberg padel na deveto mesot, zaradi česar sta na sedmo in osmo prišla Massa in Grosjean, Sutil pa je bil na postanku kar lep čas. Nemcu namreč niso uspeli priviti prve leve pnevmatike. Kot za piko na i, pa je dva kroga za tem pri Force Indii dirko v boksih končal še di Resta.

V petindvajsetem krogu se je neverjetno hitro vozil Hamilton, ki je bil sicer na tretjem mestu več kot sekundo hitrejši od vodilnega Webbra in pol od Vettla, a kaj hitro so ga opozorili, da mora bolj paziti na obrabo pnevmatik. Na polovici dirke se nam je torej obetal hud boj za vodstvo med obema Red Bullovima dirkačema in Hamiltonom, nedaleč stran pa ni bil niti Rosberg. Vettel se je povsem približal Webberju, a skoraj sekundo hitrejši časi so kar naenkrat postali celo počasnejši, zaradi česar so morali Vettlu povedati, da je Webber počasnejši in da ga naj kar prehiti. Očitno se je veliko lažje približati nekomu kot pa ga prehiteti in to kljub uporabi DRS-ja, zaradi česar je vodilna štirica vozila nekako v razmiku sekunde.  V devetindvajsetem krogu je dirko končal Sutil, s tem pa se je tudi končal črn vikend za Force Indio.

V enaintridesetem krogu se je Hamilton odločil za odhod v bokse na postanek, a pri uvozu je skoraj trčil v Vettla, saj je Anglež želel zapeljati kar na ravnost in tako presekati pot Vettlu. Na srečo do trčenja ni prišlo, je pa to pomenilo številne vnovične postanke vodilnih dirkačev. Med prvo trojico se je kot zadnji za postanek odločil Vettel, kar pa je bila napačna odločitev, saj je bil vrstni red po postankih naslednji: Button, Webber, Hamilton in Vettel. Takoj za Nemcem je sledil Rosberg, a bolj zanimivo je bilo med Webberjem in Hamiltonom, kjer je Avstralec v prvem in drugem zavoju uspel ugnati Angleža. Podoben dvoboj smo gledali tudi pri Buttnu, ki pa je zapeljal na postanek, pri katerem mu niso dovolj privili prednje desne pnevmatike. Jenson je na srečo takoj po speljevanju ustavil dirkalnik, mehaniki so ga potisnili nazaj na mesto za postanek in seveda privili pnevmatiko, a izguba časa je bila enormna.

Med vsemi pripetljaji je še vedno na vrhu vozil Webber in sicer pred Hamiltonom inVettlom, ter četrtim Rosbergom. S stabilno in hitro vožnjo je peto mesto pred Grosjeanom zasedal Massa. Verjetno en najbolj zanimivih dvobojev se je dogajal okoli štiridesetega kroga, ko sta se še vedno za osmo mesto dajala Raikkonen in Hulkenberg. Dvoboj je bil vse prej kot prijateljski, saj smo neprestano gledali kolo ob kolesu in rahla trčenja, pri katerih pa na srečo ni bilo poškodb. Finec je nato končno uspel mimo Hulkenberga na koncu glavne ravnine, a oba sta ostalo tesno skupaj. Ob tem se je po radijskih zvezah pričelo diskutirati o zadnjih postankih, kjer so denimo pri Hamiltonu želeli, da varčuje z gorivomč. Lewis je med vodilnimi kljub vsemu prvi zapeljal na zadnji postanek. Takoj za njim je po zadnji par prišel še Vettel, za njim pa tudi Rosberg.

Nazaj na stezo je prišel Rosberg pred Hamiltonom, a vsi smo še vedno čakali Vettla. Nemec se je na stezo vrnil tik ob Webberja. Gledali smo torej dvoboj med obema Red Bulloma, kjer je Avstralec za »mišjo dlako« uspel ubraniti prvo mesto. Za obema Red Bulloma se je vnel še boj med obema Mercedesoma, kjer je Hamilton vozil pred Rosbergom. Ko smo že mislili, da se je stanje med Webbrom in Vettlom umirilo, je slednji napadel in po trčenju z moštvenim kolegom le uspel. V zadnjih sedmih krogih je na postanek zapeljal Massa, zaradi česar je padel na osmo mesto za Pereza in Raikkonena. Brazilec je zanimivo v prvem zavoju zavzel zunanjo linijo in povsem enostavno ugnal Pereza, za tem pa še Kimija. Massa je sicer vozil sedem sekund za Gorsjeanom, a bil od njega hitrejši tudi do tri sekunde na krog, pri tem pa postavljal še najhitrejše kroge dirke.

Pet krogov pred koncem je vodilno mesto še vedno zasedal Vettel pred Webbrom, kjer se je razlika povečala že na štiri sekunde. Hamilton je zasedal tretje mesto tik pred Rosbergom, kjer še ni bilo nič odločenega. Za obema Mercedesoma pa Grosjean in Massa, kjer se je prav tako razlika hitro manjšala. Tri kroge pred koncem je dirko končal Ricciardo, Massa pa je ugnal Grosjeana in prišel na peto mesto. Dva kroga pred koncem je dirko končal še Button, ki je lepo zapeljal v bokse, takrat pa je tudi Ros Brawn opozoril oba dirkača Mercedesa, da naj pazita na dirkalnika. Z drugimi besedami, jasno je bilo, da se Hamilton in Rosberg med seboj ne smeta prehitevati.

Zanimivo je le krog pred koncem na postanek zapeljal Perez. Do konca dirke pa smo predvsem opazovali oba Mercedesa, kjer je moral Hamilton bojda zelo paziti na gorivo, zaradi česar se mu je Rosberg močno približal. Kljub vsemu je na koncu Hamilton končal na tretjem mestu pred Rosbergom in Masso. Šesto mesto si je pridirkal Gorsjean pred Raikkonenom, med deseterico pa so prišli še Hulkenberg, Perez in Vergne.

2 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish