Maldonado kritizira kazenske točke

Avtor prispevka: , objavljeno 18. aprila 2014 .

Pastor Maldonado se je razgovoril o novem sistemu kazenskih točk, zaradi katerega bi lahko kaj kmalu moral izpustiti kakšno dirko. Po samo treh dirkah letošnje sezone si je Venezuelec nabral že tri kazenske točke, pri dvanajstih pa bo moral eno dirko gledati zgolj iz garaže svoje ekipe.

Enaka usoda grozi tudi Julesu Bianchiju, ki si je prislužil še eno več od Maldonada.

“Ne vem, če bo komu dejansko uspelo zbrati dvanajst točk, toda če ima po treh dirkah že štiri, bo kmalu lahko tudi na dvanajstih,” je dejal Adrian Sutil. Najresnejši incident, v katerem so bile podeljene kazenske točke, je zagrešil Maldonado v Bahrajnu, kjer je trčil z Estebanom Gutierrezom, ki se je zaradi dotika prevrnil.

Maldonado pa je na prostem treningu v Šanghaju naredil tudi nenavadno napako. Za trenutek je pogledal stran od steze in z dirkalnikom preprosto zapeljal z nje.

“Mislim da je sistem kar dober,” je kazenske točke komentiral Gutierrez. “Zaradi njih se nekoliko bolj zavedamo, da ne smemo početi neumnosti in da se moramo dirkači med sabo spoštovati.”

Toda Maldonado trdi, da je v Bahrajnu šlo za običajno dirkaško nesrečo. “Moramo se izogibati trčenjem, toda zaradi kazenskih točk ne moremo dirkati,” je dejal. “Smo dirkači in vedno tvegamo. Če že takmuješ, moraš tudi tvegati. Zato bi morali biti komisarji morda nekoliko bolj blagi. Tako vsaj mislim jaz.”

Gutierrez je po trčenju z dirkačem Lotusa dejal, da je njegova največja težava v tem, da ga napake ne izučijo. “Brezpredmetno je razglabljati o posnetkih, saj so sami po sebi dovolj zgovorni. Ravno v tem je težava, saj Pastor ne prizna, da je kaj naredil narobe. Stvari vidi le iz svojega zornega kota in mislim, da to ni prav.”

Maldonado pa je prevračanje Gutierrezovega dirkalnika po trčenju v Bahrajnu pripisal novim nizkim nosovom dirkalnikov, zaradi katerih se je nežno trčenje sprevrglo v dramatično nesrečo. “Zaradi novih nosov je dirkalnik pri dotiku poletel. Verjamem, da so bili gledalci ob pogledu na nesrečo šokirani. Tudi kazen je bila dodeljena na podlagi vtisa, ki ga je nesreča dala na prvi pogled in ne zaradi kontakta samega,” je pojasnil Venezuelec.