Luthi: Sezona v razredu MotoGP je bila dobra šola

Avtor prispevka: , objavljeno 20. aprila 2019 .

Tom Luthi je svojo lansko sezono nastopanja v razredu MotoGP označil kot dobro šolo za povratek v razred Moto 2. To je dokazal tudi z zmago na minuli dirki v Austinu ter se s tem zavihtel na tretje mesto skupnega seštevka, le pet točk za vodilnim Loreznom Baldassarrijem.

Švicarski dirkač se je v lanski sezoni preselil v najelitnejši motociklistični razred potem, ko je kar enajst let nastopal v srednjem tekmovalnem razredu. Toda ta ni minila tako kot bi si sam želel, saj je imel obilo težav s privajanjem na motocikel. Dodatne težave so povzročala še nestrinjanja med lastnikom Marcom van der Stratenom ter vodjem moštva Michaelom Bartholemyom. Luthi je sezono zaključil brez osvojene točke in potem, ko je moštvo izstopilo iz razreda MotoGP tudi ostal brez sedeža.

Tako se je odločil za ponovno selitev stopničko nižje v moštvo Intact GP ter že na prvi dirki stopil na oder za zmagovalce. Po odstopu v Argentini je z dominatno predstavo v Austinu slavil zmago.

“Za uspeh na dirki je potrebno veliko trdega dela, polega tega pa je tu še veliko drugih dejavnikov, ki se morajo lepo poklopiti. Gre za ekipni uspeh in resnično moraš verjeti vase, če želiš uspeti. Veliko vlogo pri tem ima poleg fizične pripravjnenosti tudi mentalna. Lanska sezona je bila zame izredno zahtevna, saj je moštvo dobesedno razpadalo, poleg tega pa je nov motocikel predstavljal velik izziv. Bila je misija nemogoče.”

“To sem moral pustiti za seboj in čez zimo trdo delati. Našel sem moštvo kjer resnično verjamejo vame in to mi daje veliko motivacijo. Vidni pa so tudi že rezultati tega.”

Luthi se je v razred Moto2 vrnil pred sezono v kateri so Triumphovi 765 kubični tricilindrični mororji zamenjali Hondine 600 kubične. Na vprašanje ali mu stvari, ki se jih je naučil med vožnjo motocikla MotoGP pridejo prav tudi v tem razredu je odgovoril:

“Med vožnjo motocikla razreda MotoGP je potrebno razmišljati o veliko stvareh, ne samo o vožnji. Veliko več je poudarka strategiji in vsej elektroniki, ki je na voljo, kar je precej zahtevno. Vesel sem ponovne vrnitve. Ne bi rekel, da je vožnja na limitu kaj drugačna od tiste v MotoGP, če voziš na meji si tako ali tako na meji. Lanska sezona je bila dobra šola.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish