Luca di Montezemolo: “V Formuli 1 rabiš tudi ponižanja”

Avtor prispevka: , objavljeno 21. oktobra 2016 .

Četudi je Luca di Montezemolo leta 2014 moral zapustiti ekipo Ferrari, imajo njegove besede še vedno svojo težo. Pred nedeljsko dirko Formule 1 v Austinu je tako imel pogovor za nemško televizijo RTL, kjer je iz svojega stališča opisal trenutno stanje ter dogajanje. Poudaril je, da je poleg njegove družine Ferrari tisti, ki mu v življenju največ pomeni.

Morda ga je tudi zato, ker na ekipo Ferrari gleda kot svojega otroka,  trenutno stanje, kot je priznal, prizadelo. Priznava, da v Formuli 1 potrebuješ ponižanja, ter da je to šport, kjer se spremembe in uspeh ne morajo izvesti od danes na jutri. »Moraš biti korekten in kritičen predvsem do sebe. Zato ne napoveduješ zmag in uspehov, če veš, da jih ne boš mogel izvesti,« je bil kritičen di Montezemolo v pogovoru. Zagotovo je te besede slišal tudi Sergio Marchionne, njegov naslednik, saj so bile namenjene ravno njemu.

Marchionne je za letošnjo leto napovedoval nove zmage, pri čemer je izhajal iz leta 2015, kjer so osvojili tri zmage in šestnajstkrat stali na stopničkah. Vendar napredek ni prinesel, kar so si želeli in tako letošnja bilanca zajema deset drugih oz. tretjih mest. Vendar to še ni najhujše. Privržence Ferrarija in še posebno di Montezemola boli dejstvo,  da jih je prehitela ekipa Red Bulla in ima pred nedeljsko tekmo v skupnem seštevku 50 točk prednosti. Že maja je di Montezemolo priznal, da je pričakoval več, in da bo letošnja sezona tega ne bo dosegla.

V Italijanskih športnih časopisih je v teh dneh zaokrožila tudi novica, kjer je bivši zaposleni stanje v ekipi Ferrari opisoval kot zelo napeto, z velikim pritiskom na sodelavce ter še večjim strahom pred porazi. Sebastian Vettel brani ekipo in zagotavlja, da so kritike, tudi zoper njega, neupravičene. »Pri Sebastianu sem takoj videl, da v srcu nosi tudi Ferrari in za ekipo je pomembno, da ima ob sebi takšnega dirkača,« ga je pohvalil di Montezemolo.

Če kdo, je to zagotovo di Montezemolo tisti, ki ve, kako je potrebno ravnati s kritičnimi italijanskimi navijači, kot tudi z tehniki v ekipi. »Potrebno je potrpljenje. Ekipi je potrebno pomagati, ne pa od njih zahtevati nekaj, če jim ne ponudiš pogojev za to. Potrebno je zaupanje v sodelavce, inženirje in tehnike. Ravno tako jim moraš postaviti in ponuditi pogoje, da lahko nato oni od sebe dajo vse, kar zmorejo in znajo,« je dal di Montezemolo še nekaj napotkov.

Hkrati priznava, da so zadnje spremembe leta 2014 z uvedbo hibridne tehnike za njih očitno velika težava, saj so podcenjevali njihov pomen in moč, in se zaveda, da so se pri Mercedesu zadeve takoj lotili drugače in zato so danes tako uspešni, kot so. Ekipa Ferrari pa več kot očitno o uspehih zaenkrat lahko le sanja.

Foto: formula1.com