Lorenzo: Prvenstva še ni konec!

Avtor prispevka: , objavljeno 17. julija 2016 .

Jorge Lorenzo se v boju za letošnji naslov prvaka ne predaja, čeprav je dirko za VN Nemčije končal na petnajstem mestu in se je njegov zaostanek za vodilnim Marcom Marquezom močno povečal.

Lorenzov konec tedna v Nemčiji ni bil najboljši, saj je v petek in soboto kar trikrat padel, dirko pa je končal daleč zadaj. Njegov zaostanek v prvenstvu se je v Sachsenringu podvojil, tako da zdaj zaostaja za 48 točk. Čeprav je na zadnjih treh dirkah zbral vsega sedem točk pa se dirkač Yamahe ne predaja. “Ne, prvenstva ni konec, dokler imam matematične možnosti, da postanem prvak. Marsikaj se še lahko zgodi,” opozarja Lorenzo, ki je že na zadnji dirki dejal, da Marquez ni imun na padce, tudi takšne, v katerih se lahko poškoduje. “Marc je sicer zelo pogumen in hiter na suhi stezi, toda dans zjutraj je na ogrevanjih padel, pri čemer je imel srečo, da se ni poškodoval. V drugih prvenstvih smo videli, kako lahko nekdo, ki ima visoko prednost v točkovanju, še vedno izgubi prvenstvo. Še naprej je treba razmišljati pozitivno in verjeti v zmago.

Še bolj pomembno pa je, da si povrnem samozavest in tako pridem do dobrih rezultatov, ki nam zdaj manjkajo. Za mano so tri zelo slabe dirke v težkih pogojih.”

Za Lorenzovo petnajsto mesto v Nemčiji je delno kriva tudi slaba taktična poteza moštva, ki ga je v bokse na menjavo motocikla in s tem tudi gum, poklicala prepozno. Španec pa je znova priznal, da na mokri stezi preprosto ni dovolj hiter. “Že po ogrevanjih je bilo jasno, da se na tej dirki ne bomo borili za najvišja mesta. Nekaj moram ukreniti, saj sem na Michelinovih gumah v teh pogojih izgubljen,” je priznal. “Z Bridgestonovimi gumami sem se včasih boril za zmago, spet drugič za peto mesto. Toda zdaj imam s temi gumami in tem motorjem v takšnih pogojih veliko več težav. Na ogrevanjih sem bil grozno počasen. Štiri sekunde počasnejši od prvega. Na dirki sem vozil hitreje. Bil sem sekundo hitrejši, kot prej ter sekundo in pol počasnejši od vodilnih. Na mokri stezi sem se lahko držal Danija Pedrose in Pola Espargaroja, ko pa se je steza posušila, mi obnašanje prednje gume ni bil všeč. Drugi so lahko obdržali tempo, jaz pa ne. Na motorju se spet nisem počutil varno, niti nisem imel zaupanja v gume. Morda smo motor zamenjali nekoliko pozno, saj bi z drugačno taktiko morda lahko končali višje. Upam, da se bo stanje z dežno prednjo gumo izboljšalo. Upam, da lahko ukrenem nekaj, da se izboljšam ter si povrnem samozavest. Toda z mojim slogom vožnje ni lahko hitro pridobiti zaupanja v gume. Nekaj moram storiti,” je še enkrat priznal Španec, ki je še vedno drugi v točkovanju svetovnega prvenstva, 11 točk pred moštvenim kolegom Valentinom Rossijem.

Foto: Yamaha