Lorenzo pojasnil zmedo v boksih ob dveh menjavah motorja

Avtor prispevka: , objavljeno 21. avgusta 2016 .

Jorge Lorenzo je razkril, zakaj mu je na dirki za VN Češke šlo vse narobe, pa tudi zakaj je zapeljal na menjavo motorja, čeprav je kazalo, da je temu njegova ekipa nasprotovala.

Španec je vozil na desetem mestu in je že pridobival, kar sta z moštvenim kolegom Valentinom Rossijem izgubila v prvih krogih dirke. Ob koncu štirinajstega kroga je zapeljal v bokse, kjer je presedlal na motor opremljen z gumami za suho stezo, čeprav je njegova ekipa temu nasprotovala. Lorenzo se je v bokse vrnil krog kasneje, saj je bila steza še vedno preveč mokra za brezprofilne gume. Tam je presedel nazaj na prvi motor, na katerega so mehaniki namestili novo prednjo gumo.

Zaradi dveh menjav je aktualni svetovni prvak dirko končal na zadnjem, sedemnajstem mestu, brez točk, posledično pa je tudi izgubil drugo mesto v točkovanju prvenstva. Po dirki je dirkač Yamahe pojasnil, da šef njegove ekipe, Ramon Forcada ob menjavi motocikla ni videl, da je na njegovi prednji gumi manjkal velik del tekalne plasti, zato ekipa ni vedel, zakaj je Jorge želel menjati motocikel. “Ekipa ni vedela, kaj se dogaja. Sprva niso razumeli, saj je bil poškodovan del gume ob menjavi obrnjen navzdol, tako da je zgledalo, kot da z gumo ni nič narobe. Šele ko so premaknili motor, so videli, da manjka kos gume. Po menjavi sem vozil na gumah za suho stezo, vendar je bilo tam zunaj mokro in nevarno, zato sem želel čimprej spet zamenjati motor, saj ni imelo smisla nadaljevati z gumami za suho.”

Lorenzova prednja guma se je razpadla
Lorenzova prednja guma se je razpadla

Lorenzo je prepričan, da je napaka pri proizvodnji gume vplivala na njegovo dirko, kakor tudi na dirko nekaterih drugih, vključno s tovarniškima dirkačema Andreo Doviziosom in Andreo Ianonejem. Po vprašanju, če bi bilo bolje, če bi za dirko izbral trdo prednjo gumo, je dejal: “Bolje bi bilo, če ne bi imeli teh težav. Prednja guma je bila prignana do meje. Nekateri dirkači imajo težave, drugi ne, toda po še nekaj krogih, bi eni in isti dirkači spet imeli te težave. Gume se nekoliko razlikujejo. To pa je nedopustno in Michelin se mora iz tega naučiti, da se to ne ponovi. Če bodo pogoji enaki na naslednji dirki, se te težave lahko ponovijo, kar pa je nedopustno. Obraba je normalna, vendar pa, da z gume letijo koščki, je nedopustno.”

Michelinova prednja guma se je takole razpadala na motorju Andree Iannoneja in Jorgeja Lorenza
Michelinova prednja guma se je na motorju Jorgeja Lorenza in Andree Iannoneja dobesedno razpadala.

Španec misli, da bi brez težav z gumo, dirko lahko končal na tretjem mestu, morda bi se lahko celo boril z Rossijem, ki je izbral enake gume. “Imel sem smolo, saj nam s temi gumami ni uspelo končati dirke, tako kot Dovizioso in Iannone, ko sem bil najhitrejši, tako kot Cal in Rossi. Čutil sem, da bi lahko vozil še hitreje, tako da bi zagotovo lahko končal na tretjem ali celo na drugem mestu, Toda dirke nismo končali,” je še dodal.

Foto: Yamaha

0 0 glasovi
Oceni komentar
104 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish