Lorenzo naj bi bil pri Yamahi Rossijeva zamenjava, ne tekmec

Avtor prispevka: , objavljeno 2. januarja 2020 .

Šef MotoGP moštva Yamaha, Lin Jarvis je v pogovoru za CNN razkril, da je Jorge Lorenzo v njihovo ekipo prišel z nalogo, da zamenja Valentina Rossija, ki naj bi prestopil v Formulo 1. Lorenzo je v MotoGP vstopil v sezoni 2008, svoj talent in hitrost pa je pokazal že takoj in na tretji dirki celo zmagal. Sledilo je stopnjevanje napetosti z moštvenim kolegom Rossijem, zaradi katerega so garaži dirkačev pregradili z zidom. Kljub temu (ali morda celo zaradi tega) je Yamaha v obdobju, ko sta bila Rossi in Lorenzo moštvena tekmeca, osvojila tri zaporedne naslove prvakov, The Doctor pa je zatem prestopil k Ducatiju.

Toda Jarvis je razkril, da ni bilo v načrtu Yamahe, da bi Lorenzo in Rossi skupaj dirkala v ekipi, temveč, da bi bil Lorenzo zamenjava za Rossija, ki naj bi prestopil v Formulo 1, potem ko je opravil nekaj uspešnih testiranj s Ferrarijem.

Do prestopa naposled vendarle ni prišlo, zaradi česar se je v moštvu Yamahe odvijala prava mala vojna. Ta se je za trenutek prekinila po sezoni 2010, ko je Rossi prestopil k Ducatiju in se nato s praktično nezmanjšano intenzivnostjo nadaljevala v 2013, ko se je Rossi vrnil k Yamahi. Jarvis pa je prepričan, da je tekmovalnost med dirkačema ekipi omogočila dvig forme.

“Ko imaš v moštvu dva konkurenčna dirkača, to ekipo dvigne na nov nivo, saj drug drugega priganjata,” je dejal Jarvis. “Ko smo najeli Jorgeja je bil novinec, ki naj bi zamenjal Rossija, saj smo bili prepričani, da bo Rossi prestopil v Formulo 1. To je bilo v letu 2006, preden je Jorge prišel v MotoGP. Kdo bi si takrat mislil, da se bo Jorge upokojil prej, kot Valentino,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish