Lorenzo: Logično je, da bi Yamaha raje videla zmage Rossija

Avtor prispevka: , objavljeno 12. februarja 2016 .

V ekskluzivnem intervjuju za motosport.com je Jorge Lorenzo, trikratni svetovni prvak Moto GP, osvetlil dogajanje v nepozabnem letu 2015, ko si je delil garažo z Valentinom Rossijem. Spregovoril je tudi o prihodnosti v tem športu.

Preteklo sredo so se končala testiranja v Sepangu in moštva so pripravljala svojo pot proti letališčem. Nekatere je ob tem spremljajo nezadovoljstvo spet druge zadovoljstvo. Med slednjimi je zagotovo Yamaha s Lorenzom, ki je po osvojitvi naslova v lanski sezoni bolj veder in samozavesten kot kadarkoli. Preberite si, kako je v tem razpoloženju odgovoril na nekatera novinarjeva vprašanja.

V kakšni formi ste prispeli v Malezijo?
“Čeprav bodo ljudje dejali, da se šalim, moram priznati, da nisem bil v najboljšem stanju. Osvojitev naslova je pomenila, da se bodo treningi fizične priprave za novo sezono zamaknili, poleg tega sem imel vročino in bil na antibiotikih. Hvala bogu, se je vse izkazalo za lažje kot pričakovano. Imeli smo večjo prednost pred ostalimi kot kadarkoli prej, tj. okrog sekunde ne glede na razmere, kar se mi še ni zgodilo. Posebej me je presenetilo, da sem pokazal tako dobro formo na dirkališču, kjer nisem še nikoli zmagal.”

Je samozavest, ki jo odražate, rezultat lani zagotovljenega naslova?
“Verjetno je delno povezano s tem, da ti daje dober občutek. Ampak, tudi če bi izgubil naslov, bi sem prišel z enako hitrostjo in predstavami na stezi.”

Kaj Vam pomeni osvojitev tretje krone?
“Frustrirajoče bi bilo to izpustiti iz rok, potem ko sem bil na večini dirkališč najhitrejši. Poleg tega je moštvo delalo po najboljših močeh. Izguba naslova zaradi nekaj nesreče na nekaterih dirkah bi bila res škoda.”

Kaj ste se naučili iz tega, kar se je zgodilo?
“Lani smo se srečali z najslabšimi pnevmatikami za moj stil vožnje, zato smo sezono začeli slabo. Tako je bilo tudi v sezoni 2014, sploh na uvodnih dirkah. Ko so jih prilagodili, smo imeli nekaj več oprijema, a nisem se počutil tako dobro kot leta 2013, 2012 ali 2010. Iz tega sem se naučil, da moram iztisniti maksimum ne glede na neugodne razmere. Od dirke v Nemčiji 2014 do dirke v Valenciji 2015 sem med dirkači osvojil največ točk. Soočanje s temi težavami me je naredilo močnejšega. Verjetno pa bi danes imel več naslovov, če se Bridgestone ne bi vrnil.”

Vaši tekmeci pravijo, da ste neulovljivi, ko ste v pravem razpoloženju. Od kod pridejo dvomi, ki ste jih včasih deležni?
“Nekateri ljudje pravijo, da duševno nisem močan. Če pogledamo mojo kariero v Moto GP, pri čemer pustimo ob strani prvo sezono 2008 in 2014, ko sem končal tretji, sem vedno zmagal ali končal drugi. Kar sem dosegel, ni bilo lahko. Če duševno nisi močan, je kaj takega nemogoče, zato teh kritik ne razumem. Če sem fizično boljši in tudi bolj prepričan vase, lahko stopim stopnico višje. A tudi ko nisem v najboljši izvedbi, se še vedno lahko borim za naslov.”

Lin Jarvis pravi, da si Vas želi Ducati privabiti. Se vidite pri Yamahi še veliko let?
“Tudi v težkih časih so moje sanje še vedno, da se tukaj upokojim. Ne samo to, po vseh teh naslovih mislim celo, da je mogoče postati najbolj uspešen dirkač v moštvu. To bi bila uresničitev sanj. Hkrati pa je pomembno še, da tako kot jaz cenim njih kot prvo prioriteto, morajo oni ceniti to, kar jim dajem. Po zadnjem naslovu Valentina Rossija v letu 2009 sem edini, ki je to storil z Yamaho.”

Ste imeli lani občutek, da Vas niso dovolj vrednotili?
“Nikoli se nisem obremenjeval s tem, da je bil Rossi bolj domač z mediji in je imel okrog sebe več fotografov. Povsem logično se mi zdi, da si zaradi njegove popularnosti Yamaha bolj želi njegovih zmag, saj jim bi to prineslo večjo prodajo motociklov. Edina pomembna stvar mi je, da imam enako opremo, saj zaupam v svoje sposobnosti. Vem, da bom ob zagotovitvi tega dirkal dobro. Japonsko moštvo je zelo resno in vedno so me podpirali.”

Kakšen občutek Vam je moštvo dalo po zmagi?
“Del ekipe je imel čudne izraze na obrazu, nekoliko drugačne od tistih, ko bi se za naslov boril samo en Yamahin dirkač. Zato se je nekaj ljudi obnašalo bolj hladno, a bi rekel, da je bila to predvsem posledica dogajanja v Sepangu.”

Kako Rossija vidite sedaj?
“Nepredstavljivo je bilo, da bo lahko ohranil tak nivo dirkanja pri njegovih letih, a mu uspeva. To bi lahko pomenilo, da bo ostal še nekaj sezon. Sedaj tudi nase gledam drugače. Pred časom si nisem mogel predstavljati, da bi na vrhunski ravni tekmoval več let, a razmišljanje sem spremenil. Zakaj ne bil podaljšal kariere, če sem konkurenčen in hkrati uživam?”

Ste med pogovori z Yamaho pomislili, da bi bili proti Rossiju?
“Nikoli v svoji karieri nisem ugovarjal proti Rossiju ali kateremu drugemu moštvenemu kolegu. Niti, kadar sem imel priložnost. Zavedam se, da je Rossi zelo koristen za znamko tako na stezi kot izven nje, kar je dobro. Imamo precej celovito strukturo. Zagotovili smo si trojno krono, kar bi bilo brez konkurenčnega dvojca nemogoče.”

Nekaj sezon nazaj, ko je dominiral Marquez, so se pojavljale govorice, da Yamaha ni daleč od Honde. Trenutno pa se kaže ravno obratno – Honda je polomija.
“Vrednost se določa glede na statistike, še posebej s primerjanjem. Od dneva, ko sem prišel v Moto GP, sem kazal, da se da premagati zvezdo, kot je Rossi. Čeprav sva imela enak motocikel, so bile moje številke boljše od njegovih, kljub temu da njega smatramo kot najboljšega dirkača v zgodovini. Dirkačev nivo, kvaliteta in vrednost so določeni z njegovimi rezultati.”

Je bilo olajšanje videti, da naveza Marquez-Honda ni nepremagljiva?
“Leta 2014 je delovalo, da bo Marquez dominiral celo pet ali šest let zapored. Potem smo ugotovili, da nič ne traja večno in da je imel Fangio prav, ko je rekel, da se moraš boriti za to, da si najboljši, ampak nikoli verjeti, da res si. Ne smeš se sprostiti. Če si močan, nek trenutek lahko imaš prednost, a slej kot prej te bodo tekmeci ujeli.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish