Lorenzo: Kvalifikacije so bile podobne dirki Tour de France

Avtor prispevka: , objavljeno 23. septembra 2018 .

Jorge Lorenzo je bil po kvalifikacijah kritičen do ostalih dirkačev, ki so v svojih zadnjih poizkusih množično iskali dirkača, ki bi mu lahko sledili in tako izkoristili zaveterje. Španec je to primerjal z načinom, ki se ga poslužujejo predvsem koleasarji. V zadnjem delu kvalifikacij v Aragoniji je večina dirkačev na stezi vozila zelo počasi in množično iskala nekoga, ki bi ga lahko sledili in izkoristili zaveterje ter tako izboljšali svoj čas. Tak način je znan predvsem za razred Moto 3, kjer pa so dirkači pogosto tudi kaznovani, ko vozijo počasi po stezi v želji, da izkoristijo zaveterje dirkača pred seboj.

Lorenzo je na vprašanje, če bi morali za takšno početje kaznovati tudi dirkače razreda MotoGP odgovoril:
“Zagotovo bi morali biti dirkači, ki samo čakajo na stezi, da se priključijo nekomu kaznovani. Smo namreč v razredu MotoGP, vozimo velike motocikle, najboljše na svetu. Tu naj bi bili zbrani najboljši dirkači na svetu, ki mislim, da ne potrebujejo nekoga, ki bi jim pomagal izboljšati čas. Danes pa so bile kvalifikacije podobne dirki razreda Moto 3 ali kolesarski dirki Tour de France. To pa se v tem razredu ne bi smelo dogajati. Tudi ne v Moto 3.”

Cal Crutchlow je opazil, da so se kvalifikacije razvile v tej smeri, ker so vsi hoteli slediti Marquezu in Doviziosu, ki pa sta ob tem drug drugega spuščala predse.
“Če naštejem nekaj dirkačev. Dovi ne želi, da bi mu Marc sledil in obratno. Iannone želi slediti Marcu ali Doviziosu prav tako Petrucci. Lorenza nisem videl zato mislim, da je svoj čas postavil sam. Drugi dirkači, kot na primer Rins, Petrucci ne morejo postaviti svojega časa sami in tako sledijo ostalim. Svoj čas rad postavim sam, saj če imaš nekoga pred seboj se osredotočas samo na to kaj on dela in ne kaj ti.”

Britanec je sicer mnenja, da takšno početje ni nevarno, tako Marc Marquez kot Andrea Dovizioso sta se strinjala, da se za takšno početje dirkači ne zaslužijo kazni. Španec je dejal, da je to del dirkanja. Sta pa Franco Morbidelli in Maverick Vinales dobila kazen štartni mest zaradi oviranja Bradleya Smitha.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish