Lorenzo jezen na nevarna pravila

Avtor prispevka: , objavljeno 14. septembra 2015 .

Jorge Lorenzo je po padcu na VN San Marina svojo jezo stresel nad pravila, ki dirkačem dovoljujejo, da že na rahlo mokri podlagi vozijo z gumami za suho stezo, namesto da bi se dirka prekinila, dokler se pogoji ne umirijo.

Pravilo “od štarta-do cilja” dirkačem omogoča oziroma jih prisili, da v spremenljivih vremenskih pogojih zgolj zamenjajo motocikel. V preteklosti je bila dirka prekinjena in se je nadaljevala šele, ko so se pogoji umirili.

Trenutna pravila zagotavljajo, da se dirke odvijejo znotraj časovnega okvirja, kar ustreza televizijskim hišam, ki dirke prenašajo v živo.

Lorenzo je kljub grelcem za gume v nedeljo v Misanu ob menjavi z dežnih na gume za suho, padel zaradi neogretih gum na sušeči se stezi.

“Zelo nevarno je, če na mokri stezi vozimo z gumami za suho stezo, zato se moramo temu izogibati. Le dirkači, ki smo na motorju, vemo, kako nevarno je to. Po mojem mnenju je to najslabša plat našega športa, edina pomanjkljivost pri varnosti. Ne vem, zakaj so spremenili pravila, morda zaradi televizijskih prenosov,” je dejal Španec, ki pri padcu ni utrpel hujših poškodb.

Prihodnje leto bodo dirkači na razpolago poleg gum za suho stezo in dežnih gum, imeli še gume za rahel dež, kar pa bo po mnenju Lorenza le delno rešilo težavo. “Gume za rahel dež so ob močnem nalivu zelo podobne gumam za suho stezo. Zato bodo le malenkostno pripomogle,” je prepričan dirkač Yamahe, katerega je po padcu zaskrbelo, da je njegovega lova na naslov konec. “K sreči sem po padcu vredu. Skrbelo me je, saj mi je roka otekala, pri padcu pa sem večkrat z glavo udaril od tla. Nekaj minut sem slabo videl, toda zdaj se počutim v redu.”

Lorenzo je v boju za naslov proti Valentinu Rossiju izgubil 11 točk, skupno pa pet dirk pred koncem za moštvenim kolegom zaostaja za 23 točk. “Ne ostane mi drugega, kot da ostanem pozitiven. Zaenkrat sem napravil ti dve napaki, iz katerih se moram naučiti za naprej. Zdaj moram ujeti 23 točk. Letos sem zaostajal že 29 točk in jih nadoknadil, zato je povsem mogoče, da se to na prihajajočih dirkah ponovi. Obstaja možnost, da bo tudi Valentino naredil kakšno napako. Vsekakor je pod pritiskom, saj lahko več izgubi. Sam pa si ne morem več privoščiti dirk, kot sta bili v Misanu in Silverstonu,” je še dodal.

Foto: Yamaha

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish