Lorenzo: Ducati zahteva nelogičen slog vožnje

Avtor prispevka: , objavljeno 8. junija 2017 .

Jorge Lorenzo se po devetih letih na sedežu Yamahinega motocikla letos spoznava z Ducatijevim strojem. Desmosedici GP17, tako kot njegovi predhodniki, velja za enega najtežje obvladljivih motociklov v karavani MotoGP, medtem ko je Yamahina M1 v zadnjih letih bila znana kot najbolj kompleten motocikel, kateremu so ustrezale vse steze na koledarju dirk. Zato niti ne preseneča, da ima Španec s privajanjem na italijanski motocikel obilico težav, sam pa pravi, da motor zahteva nelogičen slog vožnje.

“Na vsaki dirki spreminjam položaj sedenja, ročice, sedež, krmilo, zadnje zavore,” je dejal Lorenzo, ki rešitve išče tudi v telemetriji moštvemega kolega Andree Doviziosa in drugih Ducatijevih dirkačev. “Verjemite mi, poskušam vse, da bi iz motorja potegnil maksimum. Zato tudi preverjam podatke drugih dirkačev, da bi videl, kje izgubljam čas.

20 let vozim enako, zato svojega sloga ne morem spremeniti kar čez noč. Tudi novega jezika se ne moreš naučiti v dveh dneh. Vse skupaj je precej zakomplicirano. Da si s tem motorjem konkurenčen, moraš voziti nekoliko nesmiselno. Je pravo nasprotje Yamahi, ki mi v osnovi precej bolj ustreza in s katero sem bil hiter že takoj ko sem prišel v MotoGP, Ducati pa mi za zdaj še ne ustreza, čeprav sem zdaj bolj izkušen.

Trenutno motocikel zahteva čisto drugačen slog vožnje, kot ga imam jaz. Z moštvom že delamo na izboljšavah, da bo z njm lažje zavijati. A do takrat bodo moji rezultati nihali glede na karakteristike steze,” še dodajal Lorenzo.