Lorenzo: Doviziosu sem pomagal z zavetrjem

Avtor prispevka: , objavljeno 14. novembra 2017 .

Jorge Lorenzo si je na finalni dirki letošnje sezone v Valenciji, s tem ko ni upošteval moštvenih “priporočil”, da naj predse spusti Andreo Doviziosa, za vrat znova nakopal številne kritike. Dovizioso je bil v nedeljo edini, ki bi še lahko Marcu Marquezu preprečil osvojitev naslova svetovnega prvaka, a bi moral Italijan zmagati. Dovi in Lorenzo sta večji del dirke vozila drug za drugim na četrtem in petem mestu, ko pa je kazalo, da bi Dovizioso morda lahko peljal hitreje in morda ogrozil dirkače pred njima, so iz Ducatija Lorenzu predlagali spremembo delovanja motorja, s katero bi ga lahko moštveni kolega prehitel.

Španec sporočil ni upošteval, ignoriral pa je tudi sporočilo na informacijski tabli ob stezi, kjer so mu sporočali “-1”, oziroma naj izgubi eno mesto. Lorenzo je šest krogov pred koncem še vedno vozil pred Doviziosom, nato pa je padel, v istem krogu pa se je na tleh nato znašel tudi sam Dovizioso.

Italijan je po dirki pojasnil, da ga moštveni kolega ni zadrževal, saj je čutil, da sta morala oba voziti preko mej zmogljivosti, da sta držala tempo, ki ga je narekovala vodilna skupina v kateri je vozil tudi Marquez.

Lorenzo pa je dejal, da je menil, da ima Dovizioso boljše možnosti, če ostane pred njim. “Tudi ko sem videl sporočilo na tabli, sem do konca vozil na polno, saj sem vedel da je to najboljše zame, za Ducati pa tudi za Dovija,” je pojasnil Lorenzo. “Pomagal sem mu pridobiti desetinko ali dve na krog, tako da sva se držala vodilne skupine. Moj namen je bil, da to skupino tudi ujameva. Če bi se ponudila možnost, da bi zmagal, bi se mu umaknil, toda žal do tega ni prišlo. V nekaj ovinkih je bil blizu in sem ga morda malce upočasnil, toda na splošno gledano je z vožnjo v mojem zavetrju lahko peljal hitreje. Pomagal sem mu držai stik z vodilno skupino. Vedel sem, da ima težave, saj sem to videl že v začetku dirkaškega konca tedna in vedel sem, da ima najboljši tempo prav na dirki in to zaradi mojega zavetrja.

Vesel sem, da se nisem motil. Če bi se zmotil in bi ga oviral bi mi bilo zelo žal. Toda ni bilo tako in moj občutek me ni varal.”

Lorenzo je povedal tudi, da pred dirko s šefom moštva in Doviziosom ni razpravljal o taktiki, da pa bi njegovo ravnanje navijači lahko razumeli napak, se ne boji. “Ne, saj me predvsem ne zanima, kaj si drugi mislijo, saj delam tako, kot mislim, da je prav. Že v moštvu težko razumejo, kaj čutijo dirkači, za ljudi, ki niso v garaži pa je to verjetno še desetkrat težje razumeti,” je še dodal Španec.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish