Lorenzo do nove dominantne zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 8. maja 2016 .

Jorge Lorenzo je brez težav zabeležil novo zmago na dirki za VN Francije. Španec je z dominantno vožnjo vodil od štarta do cilja in se z zmago prebil v vodstvo v skupnem točkovanju svetovnega prvenstva.

Drugi je bil Valentino Rossi, ki je Yamahi omogočil drugo zaporedno dvojno zmago, vendar ni mogel drćžati tempa, ki ga je narekoval moštveni kolega. Kot tretji je dirko polno padcev končal Maverick Vinales, ki je tako prvič v karieri stopil na zmagovalne stopničke razreda MotoGP.

Marc Marquez, ki je vodil v prvenstvu do dirke v Franciji, je padel, a pobral motor in v cilj pripeljal do trinajstega mesta, s čimer je osvojil tri morda pomambne točke.

 

Lorenzo, ki je dirko začel s prvega mesta se je izstrelil s štartne črte, za njim pa so se zvrstili Andrea Dovizioso, Pol Espargaro ter Andrea Iannone. Rossi je po štartu pridobil eno mesto je in je bil šesti, medtem pa je zelo slabo dirko začel Marquez.

Iannone je prehitel Pola, mimo pa mu je sledil tudi Marquez, Pol je zatem za sabo nekoliko zadržal Rossija, s čimer sta mimo prišla Bradley Smith in Aleix Espargaro. Rossi je hitro opravil s Smithom, nato pa v šikani še Aleixa. Kmalu je ujel tudi Pola in ga v boju za peto mesto v tretjem krogu prehitel. V tem trenutku je za moštvenim kolegom zaostajal že več kot tri sekunde. V naslednjem krogu je odpeljal najhitrejši krog dirke in začel loviti Marqueza.

Spredaj je Iannone tokrat brez dotika prehitel svojega moštvenega kolega Doviziosa in prevzel drugo mesto, Lorenzo pa je imel sekundo prednosti.

Krog kasneje je Iannone padel potem ko je nekoliko zmanjšal zaostanek za Lorenzom. Ta je nato vodil z dvema sekundama prenosti pred Doviziosom. V nekaj ovinkih se je razgrel troboj za drugo mesto, saj sta Marquez in Rossi dohitela Doviziosa. Rossi je hitro napadel Marqueza in ga prehitel, krog kasneje pa je Italijan ugnal še Doviziosa.

Sledil je čuden prizor, saj sta Dovizioso in Marquez, ki sta vozila eden za drugim, istočasno padla v šikani Chemin aux Boeufs. Lorenzo je do tega trenutka prednost pred Rossijem povečal na pet sekund, Vinales pa je po padcu dvojice napredoval na tretje mesto. Dani Pedrosa se je po štartu z 11. mesta prebil do četrtega in je bil tako edini dirkač Honde v prvi deseterici, za njim pa sta si mesti razdelila brata Espargaro.

Bradley Smith je padel medtem ko je vozil na sedmem mestu, s čimer je napredoval Danilo Petrucci, ki je v zadnjem krogu uspel prehiteti Hectorja Barbero. Deseterico sta zaključila Alvaro Bautista in Stefan Bradl.

Foto: Yamaha

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo