Liber na povedal naskok na novo zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 9. avgusta 2014 .

Italijan Federico Liber je postavil najhitrejši čas na treningih pred gorsko hitrostno dirko Lučine. S skupnim časom 2:07.65 je bil več kot sekundo in pol hitrejši od prvega zasledovalca, Vaclava Janika. Tretji najhitreši je bil Tiziano Riva, ki je zaostal še 0.14 sekunde več.

Prva trening vožnja je ‘izločila’ le Pogačarja (VW Golf MK1), ki pa se je druge že lahko udeležil. Potem ko je vse teklo skoraj gladko, je tretja vožnja postregla z dvema daljšima prekinitvama. Za prvo je že takoj po startu poskrbel Jure Jan (Ford Focus ST), za katerim so morali po razlitju olja morali počistiti progo. Tik pred koncem pa se je zavrtel še Laszlo Szasz (Zytek Reynard F3000), ki se je tako moral zadovoljiti z odstopom, nekaj voznikov pa se ni odločilo na start.

V vseh treh vožnjah je nekaj manj kot 4-kilometrsko progo od Todraža do Lučin najhitreje prevozil Federico Liber. Njegovi okretni Formuli Glorii C8F (ta je sedaj sicer v lasti njegovega prijatelja), ki sicer nima toliko konjev kot njegovi tekmeci v formulah 3000, je proga v Lučinah pisana na kožo. Liber zatrjuje, da želi letos tu predvsem izboljšati svoj lanskoletni rezultat: »Ta je še vedno približno 3 sekunde oddaljen od rekorda proge, ki ga je 2012 postavil Denny (op. a. Zardo, 2:04.17), ki je res odličen voznik.« V boj za najvišja mesta se bosta med formulaši zagotovo vmešala vsaj še Čeh Vaclav Janik (Lola B02/50) in Švicar Tiziano Riva (Reynard 92D), ki sta Liberju na vseh treh trening vožnjah dihala za ovratnik. Med najhitrejšimi Slovenci bi zagotovo lahko občudovali kakšno od voženj Vladimirja Stankoviča, vendar je ta, žal, zjutraj poslal odjavo. Najhitreje se je med slovenskimi vozniki odrezal Matevž Boh z Mitsubishijem Lancerjem EVO IX, takoj za njim pa Davor Ivić (Nissan 200SX) in Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX).

Če se je morda pred tretjim nastopom Denisa Saviča danes zdelo, da utegnemo jutri spremljati napet boj dirke znotraj dirke v Diviziji I DP, je Savič s časom 2:40.05 te dvome nekoliko razblinil, saj sta bila njegova najbližja tekmeca za približno 3 sekunde počasnejša. Prav zanimivo bo videti, kaj bosta jutri uspela storiti voznika Swiftov, Gregor Jurak in Andrej Prelc?

Sicer pa so obiskovalci poleg formul in prototipov občudovali tudi ‘navitega’ Audija Quattro S1 (z več kot 700 konjskimi močmi) Nikolaja Zlatkova ali pa Lancio Delto

Giulianija Fulvia, ki jih pod pokrovom motorja skriva okrog 600. Še druga atraktivna vozila, predvsem pa atraktivne vožnje vas čakajo jutri od 10. ure dalje, ko bo na sporedu prva vožnja, ob 12.45 uradna otvoritev dirke, ob 13. uri je napovedana druga vožnja, ob 15. uri pa še tretja.

Atraktivno utegne biti za gledalce tudi spremljanje voženj deklet, ki se bodo suvereno pomerile s fanti; nepogrešljiva je Italijanka Gabriella Pedroni (Mitsubishi Lancer EVO VIII), ki pravi, da je lučinska dirka zanjo že čisto ‘domača’. Tradiciji nastopa se ni izneverila Sanja Smrdelj (Zastava Yugo), ki jo spremlja oče Marjan, trojico deklet pa je zaokrožila Janja Štrekelj s Citroenom AX GTI.

 

(vir: http://www.ghd-lucine.si)