Lewis Hamilton in Charles Leclerc diskvalificirana z VN ZDA!

Avtor prispevka: , objavljeno 23. oktobra 2023 .

Lewis Hamilton je ostal brez drugega mesta na VN ZDA, potem ko je na dirki vodil in se vse do cilja boril za zmago, saj je tehnični pregled dirkalnika pokazal, da je dno dirkalnika obrabljeno več od dovoljenega. Enaka usoda je doletela tudi dirkača Ferrarija, Charlesa Leclerca, Lando Norris, čigar dno je bilo prav tako preverjeno, pa je tako napredoval na drugo mesto, Carlos Sainz pa na tretje.

Hamilton je ta konec tedna nastopal z novim dnom dirkalnika in občutil precejšnje izboljšanje, nato pa na dirki za VN ZDA v prvem delu kazal solidno hitrost in v cilj pripeljal le dobri dve sekundi za zmagovalcem Maxom Verstappnom, toda deska na dnu njegovega dirkalnika po dirki ni bila v skladu s pravili.

Moštvi Mercedes in Ferrari sta preverili meritve tehnikov zveze FIA in potrdili, da so pravilne, komisarji pa so pripomnili, da je prevelika obraba deske najverjetneje posledica grbinaste steze, na obrabo pa naj bi vplival tudi sprint urnik dirkaškega vikenda, ki ni omogočal dovolj časa, da bi moštvi preverili obrabo desk in izvedli primerne spremembe nastavitev.

Kljub temu pa so moštva odgovorna za to, da poskrbijo, da so dirkalniki ves čas skladni s pravilnikom. FIA je ravno pred dirko v Singapurju s tehnično direktivo natančneje dorekla pravila v zvezi z dnom dirkalnikov in dovoljeno obrabo.

Po novih rezultatih dirke je na četrto mesto napredoval Sergio Perez, peti je bil George Russell, v prvi deseterici pa je prvič končal domači dirkač Logan Sargeant, ki je tako osvojil prvo točko v karieri in je postal šele prvi Američan po Michelu Andrettiju na VN Italije 1993, kateremu je uspelo osvojiti točke na dirki F1.

Šesto mesto je po novem pripadlo Pierru Gaslyu, sedmo Lancu Strollu, osmi je bil Yuki Tsunoda, deveti pa Alex Albon.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj