Lewis Hamilton diskvalificiran zaradi tehnične nepravilnosti

Avtor prispevka: , objavljeno 13. novembra 2021 .

Lewis Hamilton bo današnjo kvalifikacijsko sprint dirko za VN Sao Paula začel z zadnjega mesta, oziroma iz boksov, saj je bil zaradi zadnjega krilca, ki ni bilo v skladu s tehničnim pravilnikom, diskvalificiran iz razvrstitve kvalifikacijskega treninga.

Britanec bo torej sprintersko dirko začel z zadnjega mesta, nedeljsko dirko pa bo začel pet mest nižje od današnje uvrstitve, saj je v petek zamenjal pogonski agregat.

Zadnje krilce je sestavljeno iz fiksnega in gibljivega dela, ki se odpre ob aktivaciji sistema DRS. Razmak med elementoma je predpisan v pravilniku. Ko je DRS deaktiviran, mra biti razmak med elementoma 10 do 15 mm. Tega je Hamiltonovo krilce uspešno prestalo. Zapletlo pa se je pri zgornjem elementu, ko je ta odprt, saj mora biti razmak med elementoma med 10 in 85mm. Ta se meri s posebnim kalibrom, pod obremenitvijo približno 1Kg. Če naprava za merjene ne gre skozi režo, je krilce v skladu s pravili, če gre, krilce ni skladno.

V Hamiltonovem primeru se je element upognil dovolj, da je bil razmak na sredini krilca primeren, razmak ob stranicah pa ne. Tehnični delegat Joe Bauer je meritev ponovil štirikrat z dvema različnima napravama, pri eni meritvi so bili navzoči tudi komisarji in predstavniki moštva Mercedes, je pojasnila FIA.

Pri Mercedesu so se zagovarjali, da je odstopanje slučajno, in nikakor ne namerno, komisarji pa so med tem ugotovili, da je nepravilnost posledica zračnosti v aktuatorju elementa DRS, oziroma v vpetju elementa. Krilce je bilo letos večkrat preizkušeno na enak način, a je bilo vsakič skladno s pravili.

Pri Mercedesu so se poizkusili braniti z zagovorom, da je v pravilih predpisan tudi maksimalen razmak brez obremenitve z utežjo, saj merilna naprava brez uteži ni šla skozi režo. Tako so trdili, da je njihov dirkalnik v statičnem položaju v skladu s pravili, a je FIA pripombe zavrnila, češ da gre za priporočilo, katero pa hkrati tudi navaja, da se reža ne sme povečati pod obremenitvijo.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish