Legalnost Ferrarija: Red Bull in Mercedes zaupata komisarjem

Avtor prispevka: , objavljeno 24. maja 2018 .

Moštvo Ferrari je v letošnji sezoni še trši oreh za nekdaj dominantno moštvo Mercedes, z dvigom forme pa so začele krožiti tudi govorice o morebitnih nelegalnih načinih, s katerimi naj bi moštvo iz Maranella pridobilo prednost.

Mercedes naj bi mednarodni avtomobilistični zvezi predložil GPS podatke z dirkaških koncev tedna v Bakuju in Barcelone, ki naj bi pokazali odstopanje v višini 20 konjskih moči, kar naj bi na omenjenih stezah prineslo do tri desetinke na krog. Toda FIA je že v Barceloni Ferrarijeve dirkalnike vzela pod drobnogled, njihova forma v Španiji pa ni bila konkurenčna moštvu Mercedes.

Pravila so jasna in pravijo, da lahko iz hibridnega MGU-K dirkač sprosti do 120kW moči, nemški mediji pa so poročali, da naj bi pri Ferrariju našli način, kako obiti pravila in uporabiti več energije, česar pa naj ne bi mogli zaznati senzorji mednarodne avtomobilistične zveze FIA.

FIA je temeljito pregledala Ferrarijeva dirkalnika v Azerbajdžanu in Španiji, ta konec tedna pa se v rdečih dirkalnikih nahaja dodatna merilna naprava, ki tudi preko programske opreme aktivno spremlja porabo energije. Mercedes in Red bull, glavna tekmeca Ferrarija, sta tako pomirjena in zaupata, da bi FIA odkrila morebitne nepravilnosti in jih tudi kaznovala.

“Krožijo govorice, katere še dodatno razpihujejo mediji,” je pojasnil šef moštva Red Bull, Christian Horner. “Prepričan sem, da je FIA povsem sposobna zagotoviti, da je dirkalnik tekom dirkaškega konca tedna popolnoma v skladu s pravili, moštva pa morajo to omogočiti.

Vprašanja glede legalnosti so pogosta tema, pri čemer so nekatera bolj kontraverzna kot druga,” pa je dejal Toto Wolff. “FIA vsak dan preverja, kaj počnejo moštva, moštva pa morajo svoje dirkalnike izdelati v skladu s pravili in ta postopek se ponavlja ves čas. Verjamem, da ima FIA vse pod nadzorom, ne glede na to, kaj se dogaja bodisi v zvezi z motorjem ali šasijo dirkalnikov.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish