Leclercu tri mesta, Mercedesu visoka globa

Avtor prispevka: , objavljeno 7. decembra 2020 .

Komisarji so po dirki v Sahirju zaključili s svojim delom in podelili kazni za dva najodmevnejša prekrška na dirki. Prvega je zakuhal Charles Leclerc, ki je v četrtem zavoju prvega kroga po mnenju komisarjev pri prerivanju z Maxom Verstappnom, Valtterijem Bottasom in Sergiom Perezom nosil večji delež krivde za trčenje s slednjim. Dirkač Ferrarija je narobe ocenil situacijo, prepozno zaviral pri tem pa mu je blokiralo kolo, tako da je zdrsnil v dirkača moštva Racing Point.

Leclerc je moral zaradi poškodovanega dirkalnika odstopiti, Perez pa je moral v bokse po nove gume, na koncu dirke pa je celo zmagal.

Verstappen je bil v incident udeležen povsem posredno, saj ni trčil z nobenim dirkalnikom. Nizozemec se je pametno izognil dirkalnikoma, ki sta se zapletla, a je pri tem zapeljal na peščeno izletno cono in zdrsnil v zaščitno ogrado. Dirkač Red Bulla zato ni bil obravnavan, je pa Leclerc dobil kazen izgube treh startnih mest na naslednji dirki, ki bo v Abu Dabiju ta konec tedna.

https://twitter.com/F1/status/1335732000284536835

Pričakoval sem, da bo Perez Bottasa prehitel po zunanji strani in da bo tudi ostal na tisti strani steze, vendar se je odločil zapreti notranjo stran,” je dogodek pojasnil Monačan, ki je dodal da je bilo zatem prepozno, da bi dovolj upočasnil, krivdo pa je pripisal sebi.

Leclercova vožnja je razjezila Verstappna: “Ne vem, zakaj so bili tako agresivni in nepremišljeni. Vsi smo bili spredaj in zaradi takšne vožnje so bili vpleteni trije dirkalniki.”

Drugi odmevnejši prekršek pa se je zgodilo 20 krogov pred koncem dirke, ko je zaradi bližnjega srečanja Nicholasa Latifija in zaščitnih gum, na stezo pripeljal varnostni avto. Vodilni George Russell in Valtteri Bottas sta drug za drugim zapeljala v bokse Mercedesa, da bi se ob nadaljevanju dirke zaščitila pred tekmeci z novejšimi gumami.

https://twitter.com/F1/status/1335650681320038410

Prvi se je ustavil vodilni Russell, kateremu pa so mehaniki pomotoma na dirkalnik nadeli prednji gumi, namenjeni Bottasu, kar je prepovedano in se v navadnih okoliščinah kaznuje z diskvalifikacijo dirkača. Toda pri Mercedesu so želeli napako popraviti, zato je Russel v naslednjem krogu še enkrat zapeljal v bokse, komisarji pa so v poštev vzeli dejstvo, da je do napake prišlo zaradi težav z radijsko zvezo, zaradi katere mehaniki niso vedeli, da bo v bokse zapeljal tudi Russell. Zaradi olajševalnih okoliščin, kot je ta, da je moštvo napako odpravilo v naslednjem krogu in da je Russell izgubil dodatna mesta, je vplivalo na milejšo kazen, prav tako pa tudi dejstvo, da je Bottas izgubil veliko časa pri prvem postanku, ko je Russell odpeljal z njegovimi gumami in so mehaniki na njegov dirkalnik nazaj namestili komplet koles, s katerimi je pripeljal v bokse.

Moštvo Mercedes je tako prejelo globo v višini 20.000eur, saj je po mnenju komisarjev prišlo do kršitve člena 24.4b, ki sicer prepoveduje uporabo različnih zmesi gum, a naj bi šlo za podoben prekršek. FIA pa bo preučila možnost spremembe dotičnega pravila, da v prihodnjih takšnih primerih, ko moštvo samo odpravi napako, kazen ne bo potrebna.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish