Leclerca nihče ne kritizira, medtem ko bi Vettla raztrgali

F1: Jacques Villeneuve meni da je Lewis Hamilton želel omalovaževati Charlesa Leclerca
Avtor prispevka: , objavljeno 2. maja 2019 .

Nekdanji prvak Formule 1, Jacques Villeneuve meni, da je priljubljenost Charlesa Leclerca v letošnji sezoni postala težava moštva Ferrari. Tako Leclerc, kot njegov moštveni kolega Sebastian Vettel sta letos na dirkah naredila nekaj napak, toda prvak sezone 1997 pravi, da se letošnjo Ferrarijevo zasedbo v javnosti obravnava različno.

Vettel se je naprimer med dirko zavrtel v Bahrajnu, kjer se je boril z Lewisom Hamiltonom, Leclerc pa je tako rekoč izpadel iz boja za zmago v Azerbajdžanu, kjer je v soboto na kvalifikacijah trčil v zaščitne gume in predčasno zaključil boj za višja štartna mesta.

Vettel je na svoj račun, zaradi vrste napak na stezi v preteklih nekaj dirkah, slišal kar nekaj kritik, Leclercova dirkaška napaka pa je bila po mnenju Kanadčana sprejeta precej drugače, saj je tudi Nico Rosberg krivdo zanjo pripisal taktiki moštva.

“Če poslušate navijače, ali berete komentarje na forumih, Leclerca nihče ne kritizira niti zaradi napake na kvalifikacijah v Bakuju,” je povedal Villeneuve. “Če bi enako napako storil Vettel, bi ga mediji in vsi ostali raztrgali. To ima na moštvo Ferrari negativen učinek. Sebovo vrtenje v Bahrajnu, ter moštveni ukazi na Kitajskem, vse to izvira iz tega.

Tudi Leclercova napaka na kvalifikacijah, saj je želel pokazati, da je številka ena v moštvu. To na koncu koncev škodi moštvu. Upam, da se vse skupaj ponovno postavi v ravnovesje, saj bi Mercedes moral loviti Ferrari, namesto tega pa so letos osvojili le tri uvrstitve na stopničke,” je prepričan Villeneuve, ki pravi, da Leclerc v tej situaciji pridobiva na priljubljenosti, moštvo Ferrari pa jo izgublja.

“Leclerc je hiter. Pripravljen je dirkati za eno izmed najboljših moštev. Toda Ferrari ni pripravljen na takšno situacijo. Za Leclerca je letošnja sezona super, saj je dokazal, da je ekstra hiter. Toda če pogledamo na Ferrari kot celoto, je treba upoštevati tudi Vettlovo preteklost. Spomniti se je treba trenutka, ko je Daniel Ricciardo pri Red Bullu postal njegov moštveni kolega. Seb mora vedeti, da ga v moštvu še vedno cenijo, kakor tudi, da je priljubljen pri navijačih, tega dvojega pa letos ni deležen,” je še dodal Villeneuve, ki meni, da bi morali pri Ferrariju še vsaj za eno sezono obdržati Kimija Raikkonena, saj so se tudi pri Mercedesu odločili ohraniti stabilnost moštva in so Valtteriju Bottasu podaljšali pogodbo, čeprav je Esteban Ocon kazal, da je pripravljen napredovati.

“Ferrari bi lahko Leclercu ponudil pogodbo za sezoni 2020 in 2021, Kimija pa bi obdržali še eno sezono, saj bi se v tej sezoni zares lahko borili. Tako bi bili vsi zadovoljni, saj bi vsi imeli dovolj časa in se odnosi ne bi skrhali. Ne pravim, da Leclerc ni dober. Neverjeten je. Hiter je. Zasluži si biti tu. Toda Seb mora čutiti, da je zaželjen v moštvu in menjava moštvenega kolega ni bila pravilna.

Poglejte, kaj so storili pri Mercedesu in kako močni so letos. Če bi v drugi dirkalnik posedli Ocona, bi Lewis reagiral povsem enako, kot Sebastian. Želel bi ga takoj živega pojesti in uničiti. Tako pa ima ob sebi Bottasa, katerega spoštuje. Oba imata po dve zmagi in Lewisa to nič ne skrbi. Bilo je drugače, ko je namesto Valtterija dirkal Rosberg,” meni Villeneuve.