Lauda: Ricciardo in Verstappen bi morala sama plačati škodo

Avtor prispevka: , objavljeno 30. aprila 2018 .

Daniel Ricciardo in Max Verstappen sta se praktično vso dirko za VN Azerbajdžana borila med sabo, toda interni obračun dirkačev Red Bulla se je stopnjeval in dosegel vrhunec v 39. krogu, ko je Ricciardo znova napadel Verstappna, ta pa mu je zaprl vrata. Avstralec je trčil v zadek moštvenega tekmeca, zaradi trka pa sta morala oba odstopiti.

Komisarji so preučili trčenje in se odločili, da sta oba dirkača prispevala k incidentu. “Dirkač dirkalnika št.33 je dvakrat spremenil smer, obakrat le minimalno. Dirkač dirkalnika št.3 pa je priznal, da je prepozno zapeljal na levo stran. Mnenje komisarjev je, da je trčenje sprožil dirkalnik št.33, a je k nesreči prispeval tudi dirkalnik št.3,” je pisalo v uradni izjavi.

Oba dirkača sta tako dobila le opozorilo komisarjev, Niki Lauda, legendarni dirkač, ki te dni opravlja neizvršno vlogo pri Mercedesu pa je dejal, da bi, če bi vozila za njegovo moštvo, vso škodo poravnal iz njune plače. “Pripeljal bi jih v pisarno s Totom (Wolffom, šefom moštva Mercedes), in jima povedal, koliko manj plače bosta dobila zaradi povzročene škode,” je dejal Avstrijec, ki je od blizu videl podoben položaj, ko sta trčila Lewis Hamilton in Nico Rosberg. “Resno. O tem smo že razmišljali enkrat, a potem nam tega ni bilo treba storiti,” je dodal.

Kljub temu pa meni, da je bil glavni krivec za trčenje Verstappen. “To je katastrofa, kakršno smo tudi sami doživeli v Španiji 2016. Mislim, da je 70 odstotkov krivde za trčenje nosi Verstappen, 30 pa Ricciardo. Max se je ves čas premikal, kako naj bi se mu Daniel izognil?”

Helmut Marko, svetovalec ekipe Red Bull pričakovano ni bil ravno navdušen nad dogodkom na dirki, prepričan pa je, da sta za trčenje kriva oba. “Dirkačema dovolimo medsebojne dvoboje in potem storita nekaj takšnega. Neverjetno. Oba sta kriva. Dirkačema dovolimo dirkati med sabo in nimamo prvega ter drugega voznika, toda pričakujemo odgovorno dirkanje od obeh.”

Ricciardo in Verstappen, ki se po besedah šefa moštva Red Bull, Christiana Hornerja, zavedata napake, se bosta morala za izgubljene točke opravičiti vsem delavcem v tovarni. “Oba se zavedata napake in skupaj se bosta opravičila celemu moštvu in vsem članom ekipe. Pustimo jima dirkati kolo ob kolesu, toda o tem smo govorili na sestankih in dogovorili smo se, da morata drug drugemu pustiti prostor, tokrat pa sta fanta stvari vzela v svoje roke, kar se ne bi smelo zgoditi.

Med dirko sta se zapletla v tri incidente, ko sta zadela s kolesi in opozorili smo ju, naj se umirita. Za nesrečo sta po našem mnenju oba kriva enako, niti se ne želimo preveč vmešavati v njuno medsebojno dirkanje. Še naprej jima bomo dovolili dirkanje med sabo, toda morata se spoštovati in si med sabo pustiti prostor. Opomnili smo ju, da sta le del moštva, dobro plačana posameznika, ki morata imeti v mislih najboljše interese moštva. Osebju se bosta opravičila pred dirko v Barceloni,” je še dodal Horner.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish