Lahko MARC MARQUEZ letos postane prvak?

Avtor prispevka: , objavljeno 11. aprila 2021 .

Marc Marquez je moral po nasvetu zdravnikov izpustiti prvi dve dirki letošnje sezone, kar je pomenilo, da ga na dirkalnem motorju nismo videli že skoraj devet mesecev. Dirkač Honde naj bi po decembrski operaciji in presaditvi kosti v desni roki moral mirovati okrog šest mesecev, kar bi lahko pomenilo, da ga na motociklu ne bomo videli še vse do junija, ko bo na sporedu že sedma dirka sezone, odsotnost z dirk pa bi tako trajala skoraj eno leto, toda Španec je v soboto sporočil, da se v boj za naslov prvaka MotoGP vrača že na VN Portugalske.

Španec se je sicer prejšnji mesec, po dovoljenju zdravnikov, vrnil na dirkalno stezo na minibiku in nato še na Hondi RC213V-S. Na stezi ni bilo videti težav, saj se je osemkratni svetovni prvak v ovinke nagibal tako, kot smo ga vajeni – agresivno, do mere, ko je tudi z operirano desno roko drsal po robnikih. Do prve dirke je bilo takrat še skoraj dva tedna in zdelo se je, da se bo Marquez v karavano vrnil že v Katarju. A to se ni zgodilo, saj se je po lanski nespametni vrnitvi na motocikel le tri dni po operaciji zlomljene roke, prvak očitno naučil potrpežljivosti. Tudi pri Hondi želijo, da se na dirko vrne šele, ko bo 100% pripravljen.

Toda kaj to pomeni, za njegove (in Hondine) možnosti za naslov prvaka? Če kaj, je bila lanska sezona za celotno ekipo Honde sezona učenja. Če pogledamo nazaj, bi Marquez po padcu v Jerezu z lahkoto počival mesec, ali celo dva, izpustil prvih nekaj dirk in se vrnil ter kljub temu verjetno postal svetovni prvak.

Letos moštva, zaradi kriznih ukrepov v povezavi s korono, uporabljajo pretežno enake motocikle, kot lani, zato lahko pričakujemo vsaj tako izenačeno sezono. To potrjuje dirka za VN Dohe v Katarju, katero je v razmaku 8.928 sekunde, po 22 krogih, oziroma po nekaj več kot 110 kilometrih dirkanja na nož, končalo 15 dirkačev. Izenačeno dirkanje pomeni, da vsaka majhna napaka lahko pomeni izgubo dveh ali treh mest, to pa se nato odraža v še večjem nihanju v točkovanju prvenstva. Aktualni svetovni prvak Joan Mir je lani postal svetovni prvak s kljub temu, da je povprečje njegovih končnih uvrstitev znašalo 3,9. Dirkač Suzukija je na koncu zbral 171 točk, 13 več od Franca Morbidellija na drugem mestu in 32 od moštvenega kolega Alexa Rinsa.

Marquez je v Jerezu pred usodnim padcem prikazal enega izmed najbolj neverjetnih “comebackov” razreda MotoGP. Potem ko je v zimskem premoru prestal operacijo rame, ki mu je pogosto povzročala težave, je izpustil nekaj testiranj, a je kljub temu dirko začel s tretjega mesta in še po petih krogih vodil. Nato je storil napako, zaradi katere je zapeljal s steze in padel na osemnajsto mesto. V naslednjih 17 krogih je prehitel petnajst tekmecev in se z Maverickom Vinalesom boril za drugo mesto. Če ne bi prišlo do padca, bi bila to ena izmed najbolj neverjetnih dirk Španca, ki bi ga zaznamovala do konca kariere, žal pa ga je zdaj zaznamovala drugače.

Toda bistvo je tempo, ki ga je Marquez narekoval pred padcem – v sedemnajstih krogih z osemnajstega mesta do tretjega in to po dominantni ter konstantni sezoni 2019, ko je njegova povprečna uvrstitev na dirki znašala 1,3 (vseh 19 dirk z izjemo Austina, kjer je odstopil, je končal na prvem ali drugem mestu).

Španec je na koncu sezone 2019 zbral 420 točk, torej povprečno 22 na dirko. Če je Mir postal svetovni prvak z eno zmago, tremi drugimi in tremi tretjimi mesti, torej sedmimi uvrstitvami na stopničke na 14 dirkah, bi Marquez v primeru nekaj izpuščenih dirk, ki bi omogočile, da se zlomljena roka zaceli, zelo verjetno krono na koncu sezone ubranil krono svetovnega prvaka.

Kaj pa letos? No, Mir je lansko sezono na prvih treh dirkah skupno zbral le enajst točk, torej Marqueza nikakor ne gre odpisati, tudi če ga na VN Portugalske ne bo na stopničkah. Pravzaprav bi bilo za Marqueza dovolj že peto mesto, če bi želel posnemati uspeh rojaka Mira, s tem da ima letos na razpolago nekaj dirk več, pravzaprav še 17, nepisano pravilo pa pravi, da ima vsak dirkač, ki na polovici sezone za vodilnim zaostaja manj kot 50 točk, še vedno možnosti za naslov prvaka.

Dirkač Honde je portugalsko stezo spoznal šele prejšnji mesec, ko je na njej nekaj krogov odpeljal na Hondinem serijskem motorju RC213V-S, če k temu dodamo še dejstvo, da Marc nima praktično nobenih izkušenj z letošnjimi gumami in Hondinim motociklom, Portimao vsaj na papirju ni najboljše prizorišče vrnitve, čeprav bi imel Stefan Bradl kar prav, ko je dejal, da nobena steza ni “lahka”, vsaka dirka brez točk pa bo zmanjšala možnosti za Marquezov sedmi naslov prvaka.

Dejstvo je, da Marquezovi tekmeci v Katarju njegove odsotnosti niso izkoristili najbolje. Zmagovalca dirk, Maverick Vinales in Fabio Quartararo sta v točkovanju prvenstva na drugem, oziroma tretjem mestu, saj sta iz dveh dirkaških koncev tedna poleg zmage odnesla po eno tretje mesto. Vendar spomnimo se lanske sezone, ko se je prav Quartararo po prvih dveh dirkah sezone lahko pohvalil s sto odstotnim izkupičkom točk, sezono pa je nato končal na osmem mestu, s 44 točkami zaostanka.

Za konec lahko le še citiram besede nekdanjega dirkača MotoGP, Michaela Lavertya, ki je dejal, da bo Marc Marquez po vrnitvi, če ne bo imel težav z roko, potreboval nekaj časa za prilagajanje, zatem pa bo glavni tekmec za zmago na večini dirk. Če mu to uspe in se na koncu sezone po številu naslovov svetovnega prvaka izenači z Valentinom Rossijem, bo to njegov največji dosežek ter največji “comeback” v karieri.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish