Kvalifikacijska farsa v Monzi pod drobnogledom

Avtor prispevka: , objavljeno 7. septembra 2019 .

Vseh deset dirkačev, ki je nastopalo v zadnjem delu kvalifikacij, si je v zadnjem poizkusu želelo krog odpeljati v zavetrju, ki na stezi, kot je Monza, prinese tudi več kot 0.2 sekunde na krog prednosti. FIA je pred kvalifikacijami dirkače opozorila, da bodo izdane kazni, če bo prišlo do podobnega taktiziranja, kot smo ga videli v Spaju, zato je zdaj vodstvo dirke sporočilo, da so zadnji krogi dirkačev pod preiskavo.

Vse se je začelo z Nicom Hulkenbergom, ki je v prvi šikani prepozno zaviral in se odpeljal preko izletne cone. Lance Stroll, ki je vozil za njim, je upočasnil, da bi ostal za dirkačem Renaulta, enako pa so storili prav vsi dirkači za njima. Zaradi taktiziranja je večini zmanjkalo časa, da bi začeli še en hitri poizkus, le Charles Leclerc in Carlos Sainz sta uspela ujeti še en poizkus preden je potekel razpoložljiv čas.

“Vesel sem, da sem osvojil prvo štartno mesto, toda škoda, da je na koncu prišlo do zmede,” je povedal zmagovalec kvalifikacij, Leclerc. Storll je dogajanje opisal kot komedijo, Lewis Hamilton, ki vsaj začasno stoji v prvi štartni vrsti, saj njegovo ravnanje prav tako preučujejo komisarji, je ponovil besede iz Belgije, kjer je dejal, da je počasna vožnja dirkačev nevarna. “Trenutni sistem je nor,” je dejal. “Vsi upočasnjujejo in lovijo pravo mesto, tako da so nam preprečili še en poizkus. Zanimivo je – osvojil je najboljši štartni položaj, nato pa nas zadrževal, da nismo mogli začeti še enega kroga.”

FIA je v petek zaradi podobnega taktiziranja dirkačev prekinila kvalifikacije, zatem pa je kar 17 dirkačev izmed 30 dobilo kazni.