Kubica znova v dirkalniku F1: Odpeljal 115 krogov!

Avtor prispevka: , objavljeno 6. junija 2017 .

Robert Kubica, ki se je leta 2011 poškodoval na reliju v Italiji, je danes v Valenciji z Lotusovim dirkalnikom sezone 2012 odpeljal kar 115 krogov. Poljak je v formuli ena dirkal od 2006 do 2010, na reliju Ronde di Andora 2011 pa je v trčenju z odbojno ograjo skoraj ostal brez roke. Ta je izgubila del funkcionalnosti, zato se Kubica seveda ni mogel vrniti v ozek dirkalnik enosedežnih dirkalnikov, številne operacije pa so mu pomagale povrniti gibljivost v roki, tako da je 32-letnik lahko nastopal na relijih. Leta 2013 je postal prvak svetovnega prvenstva WRC2, lani pa se je udejstvoval tudi na dirkalnih stezah.

Pred današnjim dnem je že sedel v simulatorju dirkalnika F1, dobil pa je tudi ponudbo za testiranje, katero je zavrnil. Letos pa si je premislil in dejal, da je pripravljen znova sesti v dirkalnik F1, to pa je storil danes z Lotusom E20, katerega so mu pripravili pri Renaultu. “Bilo je zasebno testiranje,” so pojasnili pri Renaultu. “A lahko vam povemo, da se je Robert pritoževal nad oprijemom, podkrmarjenjem, podtlakom, a po 115 krogih je bil nasmejan do ušes,” so še zapisali na svojem twitter profilu.

Kubica je bil dogovorjen za nastop v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu WEC, a se je pred začetkom sezone premislil, za zdaj pa ni jasno, ali so v načrtu še kakšne vožnje z dirkalnikom F1 ali ne. Se pa že pojavljajo govorice, da bi lahko Poljak poskrbel za senzacijo in veliko medijsko pozornost in bi v dirkalniku Renaulta letos nadomestil Jolyona Palmerja, s katerim v moštvu francoskega proizvajalca niso najbolj zadovoljni. S 115 krogi, oziroma 460 kilometri, je namreč izpolnil pogoj za pridobitev superlicence, ki je potrebna za nastop na dirki F1.

Foto: Renault, renault