Kubica: Test je pokazal, koliko sem izgubil

Avtor prispevka: , objavljeno 7. junija 2017 .

Robert Kubica je po prvi vožnji dirkalnika formule ena po več kot šestih letih dejal, da ga prevevajo mešani občutki. 32-letni Poljak je v Valenciji z Lotusovim dirkalnikom iz sezone 2012 opravil simulacijo celotnega dirkaškega konca tedna, pri čemer je vozil z različnimi količinami goriva. Testiranje je omogočilo moštvo Renault, s katerim bi moral Kubica nastopati v sezoni 2011, a si je v nesreči na reliju v Italiji hudo poškodoval desno roko.

Na testiranju, kjer je odpeljal 115 krogov oziroma okrog 460 kilometrov, je Kubica po besedah športnega šefa moštva, Alana Permana, blestel, toda nekdanji dirkač Sauberja je dejal, da je hkrati tudi videl, koliko je zaradi poškodb zamudil.

“Rad bi se zahvalil vsem, ki so omogočili to testiranje,” je povedal Kubica. “Upam, da so vsi uživali in videli starega mene, tistega iz leta 2010. Zame je bil to pomemben in čustven dan. Dolgo me ni bilo v paddocku in preživel sem zelo težke trenutke. Trdo sem delal in pred leti nisem niti mislil, da bi lahko doživel tak dan. Čutim mešane občutke, saj sem ponosen na to, kar sem dosegel, hkrati pa vidim, koliko sem izgubil. Ne vem, kaj bo prinesla prihodnost, vem pa, da sem po več kot letu priprav na ta dan, vozil z dobrim, konstantnim tempom v težkih pogojih. Ni lahko, po šestih letih, toda vedel sem, da to zmorem in da sem lahko zadovoljen. Cenim priložnost, ki mi jo je ponudil Renault, s katerim sem prvič testiral tudi leta 2005,” je še dodal zmagovalec dirke za VN Kanade 2008.

Permane je Kubico pohvalil: “Lepo ga je bilo videti v dirkalniku formule ena. Dan je potekal brez težav. Poskušali smo stisniti cel dirkaški konec tedna v en dan, kar je bilo zanj zanimivo. Robert se je malce spremenil, je bolj umirjen in ni bil tako zahteven glede podrobnosti pri nastavitvah dirkalnika. Toda njegove povratne informacije so nas popeljale šest let nazaj. Težko je po šestih letih sesti v dirkalnik, a se je dobro odrezal.

To je bilo edino načrtovano testiranje za Roberta. Njegova kariera z Renaultom se je končala tako hitro in ostro, čeprav smo načrtovali lepo skupno prihodnost. V Valenciji smo testirali s Sergejem (Sirotkinom), tako da je bila to odlična priložnost, da tudi Robertu ponudimo dan v dirkalniku, s čimer upamo, da smo pripomogli k njegovemu okrevanju,” je še dodal Permane.

Foto: Renault