Kubica načrtuje vrnitev v Formulo 1

Avtor:
Objavljeno: 17. junij, 2017 ob 1:52

Kubica je v prvenstvu formule ena dirkal med 2006 in 2010, njegovo kariero pa je prekinila poškodba desne roke v nesreči na reliju. Poljak se je nedavno vrnil v kokpit dirkalnika v sklopu zasebnega testiranja z moštvom Renault. Na dirkališču Ricardo Tormo je z Lotusovim dirkalnikom sezone 2012 odpeljal 115 krogov, Renaultov Alan Permane pa je dejal, da je bil nekdanji dirkač Renaulta in Sauberja dovolj hiter, da bi se lahko v dirkalnik vrnil kot redni dirkač.

V pogovoru za Eleven Sports je Kubica dejal, da je zdaj v še boljši formi, kot je bil pred poškodobo. “Veliko sem delal na svoji fizični kondiciji. Še nikoli nisem bil v tako dobri formi, niti v svojem najboljšem obdobju, ko sem še dirkal v formuli ena. Naprimer, moja telesna teža je nižja, kot leta 2008. Na testiranju se je izkazalo, da vožnja dirkalnika formule ena ni tako naporna in strašljiva, kot sem mislil da bo. Pravzaprav je bilo izmed vseh dirkalnikov, ki sem jih vozil po nesreči, z mojimi imejitvami najlažje voziti prav dirkalnik formule ena. Zdaj lažje spim, ko vem, da lahko dirkalnik F1 vozim brez kakršnih koli omejitev in sem z njim hiter ter konstanten. ”

Zmagovalec dirke za VN Kanade 2008 je priznal, da je bil presenečen nad tem, kako udobno se je počutil po prvih nekaj krogih v Valenciji. “Najboljši občutek je bil, ko sem se po prvem nizu krogov vračal v bokse in ko sem videl, da je vse pod nadzorom in da se nič ni spremenilo. Po prvih treh krogih se mi je zdelo, da sem v dirkalniku nazadnje sedel manj kot mesec dni nazaj, zato sem bil šokiran, saj je minilo nekaj let. V dirkalniku sem se počutil domače in samozavestno.”

A čeprav je po testiranju dejal, da načrtuje vrnitev v karavano formul ena, pa je vseeno opozoril, da se vrnitev ne bo zgodila čez noč. “Vem, da je opravljeno testiranje spodbudilo domišljijo in pričakovanja navijačev, toda nima smisla, da bi prehitevali stvari. Čas bo pokazal kako se bodo stvari odvijale. V zadnjih šestih letih sem doživel marsikaj, veliko se je spremenilo. Delal bom, da dosežem cilj, ki sem si ga zastavil in da dosežem, kar mislim, da lahko. Nekoliko prezgodaj je še, da bi govorili o tem, kaj se bo zgodilo in kaj ne, toda pripravljal se bom za najvišje cilje. Mislim pa, da so mi dve leti nazaj številni pripisovali le majhne možnosti, da se še kdaj usedem v dirkalnik formule ena, toda vrnil sem se in mislim, da sem to storil v stilu.”

32-letni Kubica naj bi letos dirkal v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu, a je udejstvovanje v zadnjem trenutku odpovedal, česar pa zdaj ne obžaluje. “Bilo je skoraj gotovo, da bom letos dirkal tam, a žal do izvedbe ni prišlo in iskreno, zdaj tega niti ne obžalujem. Že en sam dan v dirkalniku formule ena, ter možnost, da še enkrat občutim tisto, kar imam rad in me veseli, mi je dalo veliko več in tega ne bi zamenjal zanič na svetu.”

Foto: Renault