KTM želi Hondi onemogočiti uporabo Bradla na dirkah

Avtor prispevka: , objavljeno 13. februarja 2021 .

Stefan Bradl je v lanski sezoni nadomeščal poškodovanega Marca Marqueza, enako vlogo pa bo opravljal tudi v letošnji sezoni, če bo to potrebno. To pa je zmotilo KTM, saj naj bi Honda tako dobila nepošteno prednost, ko testni dirkač lahko dirka skoraj celo sezono in pomaga razvijati motocikel. Bradlovo nadomeščanje morda še ne bi zmotilo tekmecev, če nebi Hondini dirkači v drugi polovici lanske sezone pokazali velikega napredka. Takaaki Nakagami, dirkač ekipe LCR Honda, je bil še nekaj dirk pred koncem sezone celo blizu boja za naslov svetovnega prvaka, le padec pa mu je v Aragoniji preprečil zmago na dirki.

Bradl je kot testni dirkač moštva nastopil na testiranjih v Portimau, kjer je za Ducati nastopil Michele Pirro, Dani Pedrosa za KTM, Jorge Lorenzo pa za Yamaho, kasneje pa je nemški dirkač prav na VN Portugalske dosegel sedmo mesto, njegovo najboljšo uvrstitev lanske sezone.

Letošnja situacija je precej podobna lanski, saj se ne ve, kdaj se bo Marquez vrnil na dirke, združenje proizvajalcev MSMA pa zdaj ocenjuje, če bi se morda bilo potrebno vmešati in dovoliti, da lahko rezervni oziroma testni dirkač moštva rednega nadomešča na le treh ali štirih dirkah.

“Honda je nedvomno lani imela prednost po zaslugi Stefana Bradla,” je za Speedweek povedal Pit Beirer, športni šef KTM-a. “Kot svetovni prvaki so pri Hondi imeli prednosti, ki bi jih sicer imele na voljo le ekipe s koncesijami. To je bilo nepošteno do drugih proizvajalcev. Zato bomo razpravljali o možnosti, da v bodoče rezervnemu dirkaču nastop dovolimo le na največ treh ali štirih dirkah v sezoni. Naš pristop ni usmerjen proti Stefanu, temveč stremimo k enakim pogojem,” je dodal Beirer.

Pri Speedweeku poročajo, da je druge proizvajalce najbolj motilo to, da naj bi pri Hondi vedeli, da Marqueza ne bo nazaj vse do konca sezone 2020, a so kljub temu raje na dirke poslali Bradla kot testnega dirkača, namesto da bi ga pomaknili v vlogo začasnega rednega dirkača. Če bi to storili, Nemec ne bi mogel sodelovati na testiranjih, na katerih so smeli voziti le testni dirkači.

V letošnji sezoni bo ta razlika še večja, saj bo Bradl, če bo dirkal namesto Marqueza na prvi dirki v Katarju, na njej nastopil z dvanajstimi dnevi vožnje več, kot ostali redni dirkači na štartu, saj bo za Hondo opravljal testiranja v Jerezu in bo nato vozil še na shakedown testu v Losailu, ki je sicer rezervirano le za novince in testne dirkače.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish